De nadelen van snel afvallen

Je zou kunnen verwachten dat het goed nieuws is als je aan het afvallen bent. Je let op je voeding, sport meer, een combinatie ervan of je hebt een ander wondermiddel gevonden. De kilo’s kunnen je er niet snel genoeg vanaf vliegen. Maar zodra dit eenmaal gebeurt, komen er andere dingen bij kijken waar je misschien eerst niet over na had gedacht.

Het komt net zo snel weer terug

Afvallen is één ding, maar misschien nog wel moeilijker is het om op gewicht te blijven. Alleen met een erg goede discipline óf veel geluk met je genen kun je je strakke buik behouden. Je lichaam wil zichzelf na een periode van ‘uithongering’ namelijk weer aanvullen met energie en vet, waardoor je weer dikker wordt. Daarom moet je ook nadat je je streefgewicht hebt behaald nog op je voeding blijven letten als je dit een aantal jaren wil volhouden.

Je raakt niet alleen vet kwijt

Als je minder eet dan dat je verbruikt, verbrandt je lichaam vet. Maar als je een (bewust) voedingstekort hebt, raak je ook een deel van je spieren kwijt. Als je minder spieren hebt, wordt je verbranding ook geremd. Oftewel: je hebt minder eten nodig als je minder spieren hebt. Je moet dus je voedingspatroon omlaag bijstellen, anders kom je alweer aan.

Houd je voedingsstoffen op peil

Als je aan het diëten bent, en dus minder eet dan je nodig hebt, loop je kans dat je belangrijke voedingsstoffen mist die je lichaam nodig heeft. In heel veel eten zitten vezels, mineralen, eiwitten en andere bouwstoffen die je ook als je minder eet en meer sport juist nodig hebt. Om over vitaminen nog maar te zwijgen. Zelfs bepaalde vetten heb je nodig om vet te verbranden.

Als je wil afvallen en meer aan het sporten bent, is het vooral belangrijk je eiwitten en koolhydraten binnen blijft krijgen. Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren zich herstellen en koolhydraten zijn de brandstoffen voor je trainingen. Als je deze niet goed aanvult zul je merken dat je sportprestaties niet verbeteren of zelfs achteruit gaan.

afvallen

Zorg goed voor jezelf

Al met al is het dus belangrijk om als je aan het afvallen bent wel ervoor te blijven zorgen dat je lichaam genoeg voedingsstoffen krijgt. Je blijft altijd genoeg eten nodig hebben. Als je merkt dat je te weinig van vitamines of eiwitten binnenkrijgt kun je dit altijd bijslikken of –shaken, maar in principe kun je met normale voeding hier ook al aankomen.