Wanneer je lichaam niet genoeg essentiële vetten binnen krijgt, zal het hongersignalen afgeven. En ja je raadt het al, dan gaan we meer eten! Maar hoe draagt het eten van deze vetten nou  bij aan het verliezen van gewicht?

Natuurlijke vetverbranding

Je lichaam heeft een behoorlijke hoeveelheid vet nodig om af te vallen of mager te blijven. Wanneer je minder koolhydraten eet en deze vervangt door gezonde vetten, ondersteun je jouw metabolisme beter en verbeter je de insulinegevoeligheid. De belangrijkste rol van insuline is het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Insuline werkt eigenlijk als een schakelaar. Wanneer je koolhydraten eet, zal jouw lichaam deze verbranden voor energie en daarna zal jouw lichaam de extra calorieën als vet opslaan. Als de ‘schakelaar’ uit staat, is de insuline uitgeput en zal het lichaam het daadwerkelijke vet gaan verbranden. Dus: als je jouw insulinespiegel laag houdt, verbrandt je lichaam het eigen lichaamsvet waardoor je dus afvalt. Begin dus maar vast met het inslaan van die netten avocado.

goede vetten man man 00

Het verlaagt de honger

Het verschrikkelijke gevoel van honger kent iedereen wel. Het eten van gezond voedsel dat veel vetten bevat zal je langer een vol gevoel geven. Al helemaal als je het combineert met een gezonde dosis aan eiwitten. Ook insuline heeft een grote invloed op hoe heftig jouw hongergevoel is. Een te hoge inname van insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel daalt en er een hongergevoel ontstaat. Hierdoor ga je dus meer eten en kan je uiteindelijk aankomen. Vermijd daarom producten als wit brood en aardappelen.

Het houdt je hormonen in bedwang

Oestrogeen, testosteron, adrenaline en insuline zijn belangrijke chemische stimulators die vele aspecten van de algehele gezondheid beïnvloeden. Het eten van voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte is essentieel om je hormonen onder controle te houden. Je lichaam heeft namelijk verschillende soorten vetten nodig om hormonen aan te maken, waaronder verzadigd vet en cholesterol. Natuurlijk zijn deze essentiële vetten niet de enige fundamentele bouwstenen voor de productie van hormonen, maar ze houden ontstekingsniveaus laag, stimuleren je metabolisme en bevorderen gewichtsverlies en een grotere algehele spierwinst.

goede vetten man man 01

Welke vetten moet je eten?

Dat de inname van goede vetten belangrijk voor je is, is nu wel duidelijk. Goede vetten helpen je om mager te blijven, het immuunsysteem te verbeteren, je botten gezond houden, zorgen voor energie en structurele integriteit voor cellen en beschermen de lever. Bij het bouwen van een fixie zou je ook geen slechte producten gebruiken bij de opbouw ervan, dus waarom zou je jouw lichaam niet op dezelfde manier behandelen?

Dus, welke producten bevatten deze goede vetten nu? Producten zoals zalm, avocado, cocos olie, pindakaas, eieren, bacon, tonijn in olijfolie, kippendij en lamsvlees zijn maar voorbeelden van enkele producten die deze goede vetten bevatten.

Het blijft lastig om te letten op je voeding, maar hier zijn 3 tips om gezonder te eten.