1. Er is een ontzettend groot aanbod

Het online daten kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen. Iedereen zit tegenwoordig op het internet en beschikt ongeveer heel de wereld over sociale media. Juist omdat het online leven een groot onderdeel is van ons leven verplaatst dating zich ook naar de digitale wereld. Toch is dit niet altijd even handig. Het grote aanbod kan namelijk ook voor tegenslagen werken. Je hebt een oneindige keuze aan mensen maar krijgt toch maar een klein aantal mensen te spreken. Omdat er zoveel mensen zijn moet er een soort voorselectie plaatsvinden. Het kan dus best zijn dat de voorselectie ervoor zorgt dat je de perfecte match niet tegen gaat komen. Met een groot aanbod komt ook keuzestress, iets wat misschien niet helemaal de bedoeling is van daten.

2. Niet alle datingsites zijn ook echt voor online daten

De naam datingsites doet vermoeden dat je iemand gaat vinden om mee te gaan daten. Toch wordt een groot deel van de datingsites niet gebruikt om daadwerkelijk te gaan daten. Bepaalde apps en websites zijn dus ook helemaal niet geschikt om de ware te vinden. Als je wel gebruik maakt van datingapps om te gaan daten kom je dus al snel de verkeerde mensen tegen. Het is daarom dus wel belangrijk om een goed platform uit te kiezen dat past bij jou ideeën en verwachtingen. Ben je benieuwd welke apps er allemaal zijn? Bekijk dan de beste dating apps van 2023.

nadelen online daten

3. Vrijheid van het anonieme

Zoals al eerder gezegd kan online daten zowel nadelen als voordelen hebben. Het internet en sociale media bieden de kans om anoniem te werk te gaan. Aan de ene kant is dat fijn, maar het kan ook zeker verkeerd uitpakken. Iedereen kan namelijk zo een profiel aanmaken met andermans foto’s zonder dat iemand dat hoeft te weten. Je kunt je voordoen als iemand anders en daar hoeft nooit iemand achter te komen. Perfect voor oplichters dus. Je ziet daarom ook vaak dat er sprake is van catfishingwaarbij iemand een emotionele band opbouwt met iemand die helemaal niet echt blijkt te bestaan.

4. De manier van matchen is oppervlakkig

Om een selectie mensen voor je neus te krijgen moet er eerst een soort matchingssysteem plaatsvinden. Dit kan per datingwebsite of -app verschillend zijn. Maar wat ze vaak wel met elkaar gemeen hebben, is dat de matching op een nogal oppervlakkig niveau plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld alleen op basis van afstand, leeftijd of hobby’s. Maar zeggen deze factoren dan daadwerkelijk wat over de persoon? En, zijn dat wel écht de interesses en hobby’s van diegene?

5. Het wekt de illusie dat je elkaar meteen goed kent

Via online daten kun je elk moment van de dag met elkaar praten. Zo kom je meteen veel over de persoon te weten. Toch zijn er veel belangrijke dingen die je niet via een digitale weg van elkaar kunt weten, maar die wel belangrijk zijn in een relatie. Daarnaast is het makkelijk om je anders voor te doen dan je eigenlijk bent. Je krijgt dus door het vele online contact het idee dat je elkaar goed kent, maar in werkelijk kan dat erg tegenvallen.

nadelen online daten

Lees ook: Snow storming is dé datingtrend van dit moment.