Wat is een Catfish?

Dankzij het internet en de goede dating apps die het met zich meebrengt, zijn er talloze opties om mensen te ontmoeten. Je kan al jouw vette openingszinnen erop los laten en de online dating wereld ermee veroveren. Dit brengt wel een probleem met zich mee genaamd: de Catfish.

We hebben het hier niet over de meerval, maar over een persoon die zich voordoet als een ander persoon. Je kent het misschien wel van de bekende MTV-serie Catfish. Iemand doet zich voor als iemand anders door zijn of haar foto’s te gebruiken en creëert zo een nep account. Een Catfish herkennen is geen gemakkelijke opgave. Maar daar gaan we jullie bij helpen.

Er zijn verschillende redenen dat iemand aan Catfishing doet. In de online dating scene zien we vaak terug dat iemand zich wel kan uitdrukken én zijn of haar onzekerheden kan overwinnen door iemand anders te zijn. Ze willen gewoon geliefd zijn en denken dat alleen te bereiken via Catfishing, omdat ze zichzelf te min vinden.

catfish herkennen

Hoe kan je een Catfish herkennen?

Door de anonimiteit die het internet biedt en de groei van online dating en social media is het Catfishing zeer gegroeid. We willen natuurlijk niet dat jullie slachtoffer worden in welk opzicht dan ook. Daarom hebben wij hier een aantal tips over hoe je een Catfish kan herkennen.

1. Heel wazig of té mooie foto’s op het nep account

Foto’s zijn het eerste waar je naar kijkt als je met iemand online begint te praten. Hele wazige foto’s of foto’s die te mooi lijken zijn vaak al een reden om te twijfelen. Ben je niet helemaal zeker? Ga naar Google image en voer de foto’s daar in. Je komt er meteen achter waar de foto’s vandaan komen.

2. Andere sociale netwerken kloppen niet

Als sociale netwerken niet met elkaar overeen komen, dan is het oppassen geblazen. Als de sociale netwerken maar weinig vrienden of volgers hebben en maar weinig foto’s, dan is het toch altijd even twijfelen. Het hoeft niet per se iets te betekenen, maar het is wel 2020. Een Facebook-account met maar 30 vrienden is zeer verdacht.

3. Een Catfish wilt niet bellen of Facetimen

Een Catfish laat zichzelf niet zomaar ontdekken. Er zullen smoezen komen waarom iemand niet kan bellen, maar voornamelijk waarom iemand niet kan Facetimen. Probeer met iemand te videobellen om zeker te zijn van je zaak.

catfish herkennen

4. Ze gaat niet in op vragen over familie of vrienden

Persoonlijke details van iemand definiëren het leven dat diegene leidt. Als iemand geen of weinig details heeft over vrienden of familie, dan is dat een rode vlag om rekening mee te houden. Aangezien de Catfish alles bij elkaar moet liegen, zal er ook niet veel te vinden zijn op zijn of haar nep account.

5. Google de gegevens

Als je de gegevens van iemand in de zoekmachine van Google zet, dan kom je een heleboel te weten. Komt er niet echt iets uit of komt er heel iemand anders naar voren? Dan weet je genoeg.

6. Ze wilt nooit afspreken

Na een tijdje praten, is het toch wel tijd om elkaar nou eindelijk eens te ontmoeten. Als diegene dit altijd ontwijkt en elke keer weer een excuus heeft waarom ze niet kan afspreken, dan moet je toch eens gaan afvragen of je niet met een Catfish te maken hebt. Is ze gewoon bang of is ze niet wie ze zegt dat ze is? Pas op hoor, anders zien we je straks terug in die MTV-serie.