Waarom de mogelijke opvolgers van Hamilton schaars zijn

36 lentes jong en nog vol met energie. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton behoort inmiddels tot de oude garde van de Formule 1. En ook al is hij het winnen niet verleerd, de jonge generatie is ambitieus, hongerig en klopt steeds vaker op de deur.

Een gevalletje koffiedik kijken dit, maar we gaan het toch proberen. Reden zijnde: er stroomt maar zoveel talent door in de Formule 1. Daarnaast, Mercedes staat er niet om bekend rookies direct in de auto te plaatsen. In de praktijk betekent het dat er een select groepje overblijft met het talent én de relevante ervaring. Des te meer, als je spreekt over de eigen junioren van Mercedes… die zijn hooguit op een paar vingers te tellen.

George Russell

Russell wordt door veel Britten gezien als de spirituele opvolger van Hamilton. Niet onterecht, de 23-jarige pupil van de Zilveren Pijlen is al jaren gelinkt aan het merk. Met debuut-titels in Formule 3 (destijds GP3) én F2 is dat alleen maar logisch. Statistieken van gevalletje buitenklasse.

Mogelijk zal de Britse belofte eerder aanschuiven, als plaatsvervanger van de #2 binnen het team. Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas, zou aan zijn laatste seizoen bezig zijn bij de regerende kampioenen. De Fin sterkt die aan door zijn recente gesprekken met Alfa Romeo. Niets staat nog vast als wij sommige insiders mogen geloven. Een jonge kemphaan ala Russell zou de huidige, harmonieuze hiërarchie met Hamilton als de eerste coureur namelijk flink kunnen verstieren.

Charles Leclerc

Het aantal echt uitzonderlijke en bewezen talenten is op de huidige grid zéér beperkt. Ze groeien niet aan bomen. Ook het slijpen van zo’n ruw diamant kost tijd. Vanuit die optiek is Ferrari-coureur Charles Leclerc capabel en consistent genoeg voor een toekomstige overstap. Want eerlijk. Hoe mooi het ook is om voor het iconische Ferrari te racen, als je daarmee niet voor de titel vecht, dan doe je jezelf tekort met zo een imposante C.V.

Nyck de Vries

Let wel, als wij van een vervanger van ‘Hammertime’ Hamilton spreken, dan bedoelen wij vooral de eerstgenoemde Brit – als volgende voorman van het team dus. Eerder dan later komt hij over, tenzij Mercedes Russell aan een concurrent kwijt wil. Die kans is erg klein. De rest is zoals het er nu voorstaat bijval zodra de figuurlijke domino’s beginnen te vallen.

Als Russell doorschuift in plaats van Bottas, dan komt er nog een plek vrij zodra de zevenvoudig wereldkampioen stopt. Er staat op dit moment gewoon een Nederlander op ‘pole’ om dat gat te vullen. De kampioenschapsleider in Formule E én test- reserve-coureur voor het Duitse merk: Nyck de Vries. Teambaas Wolff zei laatst dat ‘De Vries in de Formule 1 thuishoort’. De F2-kampioen van 2019 mistte de boot in 2020, maar wordt in 2022 in verband gebracht met een zitje bij Williams als plaatsvervanger bij promotie van Russell. Zodoende.

Andere, minder aannemelijke, opvolgers van Lewis Hamilton?

Noemenswaardige, maar minder waarschijnlijke opvolgers? Natuurlijk Max Verstappen, al lijkt die kans steeds kleiner zolang Red Bull Racing vooraan blijft rijden. 2022 is het grote onbekende niettemin. Met radicaal nieuwe reglementen is het gissen naar de rangorde. Carlos Sainz, die tijdens zijn Ferrari-debuutjaar uitstekend uit de verf komt naast Leclerc, is een iets wat vergezochte, maar reële kandidaat. En tenslotte mag je Haas-debutant Mick Schumacher niet vergeten, al is het vanwege de marketingwaarde van zijn achternaam en Duitse afkomst. De bandbreedte van de glazen bol wordt met de speculatie troebeler, maar Mick is zo slecht nog niet.

Zodra Hamilton er klaar mee is, dan kan hij fulltime genieten van de honderden miljoenen op zijn bank. Wat hij ervan koopt? Dit huis bijvoorbeeld.