Er zijn veel mannen die het makkelijkr aanleggen met vrouwen dan met mannen. Zij merken dat het beginnen van mannelijke vriendschappen steeds lastiger wordt. Maar waarom heeft de ene man nou wel vriendinnen en kan die niet aan goede vrienden komen? In het boek ‘Buddy System: Understanding Male Friendships’, geschreven door professor Geoffrey Greif, blijkt namelijk dat 65% van de vrouwen en 75% van de mannen een non-seksuele vriendschap hebben met het andere geslacht. Greif beweert daarnaast dat het aantal platonische vriendschappen tussen mannen en vrouwen is toegenomen na zijn boek. Dus waar ontstaan deze man-vrouw vriendschappen?

Man-vrouw vriendschappen

Tegenwoordig is er sprake van een heuse opkomst in deze vriendschappen. Vriendschappen tussen de twee geslachten worden vaak gekenmerkt door meerdere dingen. Eén van die dingen wordt gekenmerkt doordat mannen op een emotioneel eiland belemmerd zijn. Je leert dat emoties voor vrouwen zijn, waardoor je minder snel je hart leegt bij je maten. Mannen bewaren dit eenmaal voor hun partner, waar vrouwen dit met hun vrienden delen. Wat vrouwen dan fijn vinden in de vriendschap met mannen: zij luisteren goed en weten wanneer en hoe ze advies moeten geven. Iets wat wij toch niet snel erkennen, maar dit is toch iets wat wij onbewust eerder doen. Mannen zijn veel directer en draaien niet ergens om heen.

Daarnaast hebben wij mannen zo nu en dan een vrouw nodig. Veel van onze vriendschappen zijn gebaseerd op bier drinken en sport/dames kijken. Terwijl hier grappen over gemaakt worden, wordt er weinig over gevoelens gepraat. En wanneer je dit dan doet, zie je dat het niet geaccepteerd wordt en er snel grapjes over gemaakt worden.

man-vrouw vriendschappen

Homo of heteroseksueel

Het hebben van een niet platonische relatie wordt gezien als friendzone. Maar hoe lekker is het als jij al je frustraties kunt uiten bij een vriendin? Je hebt niet meer de platte opmerkingen van je maten, maar iemand die met je mee leeft. ‘Het is niet voor niets dat er steeds meer gelijkheid komt op dit gebied’ aldus Greif. Dit leidt tot meer platonische relaties dan ooit.

Vriendencirkel

Waar het kantoor de uitgelezen mogelijkheid is om een vriendschap op te starten met een vrouw, gebeurt dit bij sommige automatisch in de kroeg. Zij gaan niet daten, maar houden het bij een vriendschap. Omdat zij het bij die vriendschap houden, komen zij sneller in aanraking met vriendinnen uit hun vriendencirkel. Zo ontstaat als het ware een vicieuze cirkel van vrouwelijke vriendinnen. Greif zegt: “Sommige mannen vinden het niet fijn om met hun referentiegroep om te gaan, puur omdat dat verwacht wordt.” Waarom ga je met iemand om, omdat me het verwacht? Sommige mannen gaan graag om met een vrouw die dichter bij zichzelf staat dan de zogenaamde referentiegroep.

Uit het onderzoek van Greif blijkt daarnaast dat 80% van de mannen alleen over sport praat met sommige maten. Niet zo gek dan ook dat je wel eens wat anders wilt. Diepe gesprekken gaan daarom gemakkelijker met vrouwen dan met je maten. Greif stelt ook dat niet alle mannen alleen over sport praten met elkaar. Maar het helpt wel als je de relatie begint als je een gemeenschappelijk sport hebt. Kijk maar eens om je heen, hoe veel van je vrienden ken je van je sport? Hoogstwaarschijnlijk meer dan de helft.

man-vrouw vriendschappen

 

Heb jij man-vrouw vriendschappen, maar wil je graag dat dit een relatie wordt? Check dan deze tips hoe je uit de friendzone kan komen.