Wintersportgebieden

Elk jaar kijken wij weer uit naar die veelbelovende wintersportvakantie. Iedereen geniet volop van de witte bergen vol met sneeuw, heerlijke pistes en de oh zo gezellige après ski avondjes. Wil je er nog lekker op uit, maar weet je niet waar? Laat je inspireren door deze vier wintersportgebieden waar wij een bezoek aan brachten.

Ischgl

Ischgl is een gemeente in het district Landeck van de Oostenrijkse deelstaat Tirol en is zonder twijfel dé lifestyle bestemming van de Alpen. Ischgl is gerenommeerd om de uitstekende piste-condities, gastronomie, klasse après-ski en goede liftfaciliteiten. Ook als je even geen zin hebt om de piste af te gaan, zijn er genoeg andere activiteiten die je kan ondernemen zoals shoppen of een relax dagje in het zwembad of sauna. Het dal van Ischgl strekt zich over een lengte van ruim 30 km en grenst in het zuiden aan Zwitserland.

Wintersportgebieden man man 03

In 2017 heeft Ischgl een nieuwe skiroute geïntroduceerd: de Smuggler’s Run. Net zoals veel grensgebieden, was ook dit gebied vroeger populair voor het smokkelen van handelswaar. Met het nieuwe skitrajecten: de Smuggler’s Run worden de smokkelaarsroutes in ere hersteld. De ‘Smuggler’s Run Gold’ is de langste en meest uitdagende parcours van de wereld en brengt sportievelingen van de Oostenrijkse kant van de grens rechtstreeks naar het Zwitserse belastingvrije dorp Samnaun. Er zijn in totaal drie verschillende routes; brons, zilver en goud. De gouden route is 59 km lang en kent een hoogte van 6.463 meter. De zilveren route is 41 km lang en kent hoogtes van 4.745 m hoog. De gemakkelijkste route is de bronze route. Deze route is 40 km lang en heeft een hoogte van 3.191 meter. De gouden en zilveren Smuggler’s Run zijn alleen voor gevorderde skiërs. De Bronze-run is op hellingen met een eenvoudige moeilijkheidsgraad (blauw). Alle deelnemers die zich aanmelden voor de Smuggler’s Run via de gratis iSki Ischgl-app, die de voortgang van elke skiër bijhoudt, worden automatisch ingeschreven in de dagelijkse prijstrekking en maakt kans om verschillende prijzen te winnen.

Kitzbühel

Kitzbühel is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Tirol en maakt deel uit van het district Kitzbühel. De gemeente telt 8.544 inwoners. Mede door zijn goede ligging groeide Kitzbühel uit tot een van de meest prestigieuze skioorden van Oostenrijk en dé keuze voor jouw volgende wintersportvakantie. Kitzbühel heeft een skigebied met 179 km als piste. De Streif in Kitzbühel is misschien wel de bekendste piste van het wereldbekercircuit. Zelfs bij de meest ervaren professionals boezemt de Streif nog altijd angst in. Een hellingsgraad van 85% en snelheden van 140 km/u zijn omstandigheden waarmee je op de Streif te maken krijgt.

Wintersportgebieden man man 01

Je kan ook een mooie route maken vanaf de top van de Steinbergkogel naar het dalstation van de Maierlbahn. De afdaling is geheel blauw en met een van 8,2 km de langste van het hele skigebied. Als je deze afdaling aan het einde van de dag neemt komt de muziek van Schneebar Oberkaser je al tegenmoet. Dit is de ideale bar om mee te zingen met de bekende slagers.

Cervinia

Valle d’Aosta grenst in het westen aan Frankrijk, in het noorden aan Zwitserland en in het zuiden en oosten aan de Italiaanse regio Piëmont. Aan alle kanten wordt de vallei omringd door de hoogste toppen van de Alpen. De zijdalen leiden je naar skiplaatsen onder de grote bergmassieven. Het gebied bevat indrukwekkende skigebieden met een goede infrastructuur en volop faciliteiten. Breuil-Cervinia is in deze plek zeker een bezoekje waard. Bij aankomst in Breuil-Cervinia sta je aan de grond genageld. Omringd door eeuwige sneeuwvelden en met uitzicht op de Matterhorn is dit ongetwijfeld één van de mooiste plekken in de Italiaanse Alpen. Een bezoek aan deze plek is alleen al de moeite waard door het indrukwekkende decor. In dit gebied is aan 360 km aan skipistes te vinden, waarvan 35 blauwe pistes, 83 rode pistes en 30 zwarte pistes.

Wintersportgebieden man man 00

Je bent hier wel even zoet, aangezien je met de skipas ook Zwitserland kan betreden. Het gebied is uitdagend en bij top skicondities is het heerlijk om stukken off piste af te leggen. De berghutten serveren je heerlijke pasta’s op top niveau met een heerlijk rood wijntje erbij! Je wilt niet meer naar huis.

Dolomieten

Sta jij klaar bij de eerste lift naar boven, is geen afdaling te gewaagd en ben jij na aantal dagen de pistes al beu? Dan is een skisafari door de Dolomieten in Südtirol wat voor jou! Valgardena is het startpunt van onze skisafari door de Dolomieten. Het skigebied dat je de eerste dag kan doorkruisen is Alta Badia, dat samen met nog elf andere skigebieden het skigebiedsvereniging Dolomiti Superski vormt. Op dag twee kan je sneeuwproeven in Kronplatz San Candido. Kronplatz staat bekend om zijn ronde kale berg, waar ruim tien pistes beginnen. Wij maakten hier een aantal afdaling, waarna ik boven op de berg een heerlijke polenta bestelde. Na de lunch was het opschieten! We hadden een trein te halen die ons naar San Candido zou brengen. In een goed tempo maakte wij de afdaling die zo goed als uitkwam op het perron. San Candido is een prachtig dorp. Het oogt niet als een toeristisch skigebied, maar juist als een plek waar veel locals deze sport uitoefenen. Ook dag drie zal in San Candido plaatsvinden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze skisafari is een geweldige trip voor hen die van lekker eten houdt, zijn wijntjes op de piste drinkt zonder daar de hoofdprijs voor te betalen en prachtige afdalingen wilt maken in een gebied dat door vele Nederlanders nog niet ontdekt is. De invulling aan deze safari kan natuurlijk helemaal naar eigen voorkeuren worden aangepast.

Heb jij binnenkort een wintersport op de planning staan? Dan is het van belang dat je over een goede uitrusting beschikt. Maak jezelf wintersport klaar met deze essentials. Bovendien dien je rekening te houden met het Oostenrijk vignet. Dit kun je hedendaags ook digitaal regelen, dus stickers plakken is verleden tijd.