We starten deze reis in Val Gardena, zo’n 11 uur rijden van Amsterdam, maar ook zeer goed te bereiken met het vliegtuig vanaf Insbruck of Venetie. Hier start een avontuur van een driedaagse skisafari door de Dolomieten, waar het genieten is van prachtige afdalingen, geweldig natuurschoon en heerlijke versnaperingen.

Tegen schemering aan bereiken wij het hotel in Val Gardena. Na een kleine opfrisbeurt vertrekken we richting een idyllisch berghutje Rifugio Juac, waar we voor het eerst mogen genieten van de Italiaanse keuken en streekwijnen.

Start:  Val Gardena naar Corvara

Valgardena is het startpunt van onze skisafari door de Dolomieten. Het skigebied dat wij vandaag zullen doorkruisen is Alta Badia, dat samen met nog elf andere skigebieden het skigebiedsvereniging Dolomiti Superski vormt. Na een aantal skiliften bereiken we de top. Het is tijd om het snowboard onder mijn voeten te binden en de eerste afdaling te maken.

Na een mistige start klaart het weer gedurende de dag op. We hebben een prachtig uitzicht op de Sella Ronda, dat misschien wel de meest indrukwekkende bergtop is van de regio. Zo maken we een paar foto’s, doen we nog een afdaling of drie en lunchen we met een heerlijke pasta op de piste.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Italië staat bekend om haar wijnen. Zo is dat dan ook de uitgelezen plek voor een sommelier op de piste. Inderdaad een wijnkenner waarmee je van skihut naar skihut trekt om wijnen te proeven uit de streek. Zo starten we met bruisend bij de eerste stop, wit bij de tweede stop en eindigen met rood om daarna rozig af te dalen naar Corvara waar we de nacht zullen doorbrengen.

Alta Badia_Sommelier on the Slopes_Nicole Dorigo

 

Eettip! Proef de heerlijke semi gezonde pizza’s bij Posta Zirm in Corvara

Dag 2:  Corvara naar San Candido

Het gebied waar we vandaag sneeuwproeven is Kronplatz. Na een korte busrit staan we alweer op de piste om vandaag een flinke route af te leggen. Dit gebied kent een aantal pittige afdalingen, zoals een zwarte reuze slalom en veelal rode pistes.

Kronplatz staat bekend om zijn ronde kale berg, waar ruim tien pistes beginnen. Wij maakten hier een aantal afdaling, waarna ik boven op de berg een heerlijke polenta bestelde. Na de lunch was het opschieten! We hadden een trein te halen die ons naar San Candido zou brengen. In een goed tempo maakte wij de afdaling die zo goed als uitkwam op het perron.

San Candido is een prachtig dorp. Het oogt niet als een toeristisch skigebied, maar juist als een plek waar veel locals deze sport uitoefenen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een korte pownernap bind ik mijn board weer onder mijn voeten. We gaan nachtskiën! Er is één piste die tweemaal per week wordt geprepareerd en verlicht, zodat men vanaf 19:00 nog een aantal afdalingen kan pakken. Dit is ideaal voor de inwoners van San Candido met een 9 tot 5 baan. De piste ligt er heerlijk bij! Ondanks de honger deed ik de afdaling keer op keer, voordat we gingen eten bij een restaurant gelegen aan deze afdaling.

Dag 3:  San Candido

De laatste dag zal enkel de ochtend zijn. We hebben geluk, want er ligt een laagje verse sneeuw en de lucht is blauw. De laatste afdalingen zijn schitterend, zo is er bijna niemand op de piste en vinden wij onze wegen door bospaden en langs rendieren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is nog even de maag vullen op een zonnig terras voordat we de bus instappen richting het vliegveld van Venetië.

Conclusie

Dit is een geweldige trip voor hen die van lekker eten houdt, zijn wijntjes op de piste drinkt zonder daar de hoofdprijs voor te betalen en prachtige afdalingen wilt maken in een gebied dat door vele Nederlanders nog niet ontdekt is.

Wij deden deze reis in een rap tempo. Heb je meer tijd? Dan raden wij je zeker aan om overal een extra nacht te blijven om het skigebied beter te ontdekken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA