De Valle d’Aosta

Valle d’Aosta grenst in het westen aan Frankrijk, in het noorden aan Zwitserland en in het zuiden en oosten aan de Italiaanse regio Piëmont. Aan alle kanten wordt de vallei omringd door de hoogste toppen van de Alpen. De zijdalen leiden je naar skiplaatsen onder de grote bergmassieven. Het gebied bevat indrukwekkende skigebieden met een goede infrastructuur en volop faciliteiten. Wij hopten langs de skigebieden Courmayeur, Pila en Cervinia.

Courmayeur

Elke toeristische dienst looft om de meest uiteenlopende redenen zijn eigen skigebied. Courmayeur pakt uit met de slogan ‘simply the best’. Het betekent dat het skigebied van Courmayeur op de mooiste bergflank van de Alpen is gebouwd, met een fantastisch uitzicht op de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc. Skiën in Courmayeur is dan ook altijd een combinatie van sportieve pret en genieten van de grandioze bergwereld.

Het hoogste skigebied van Courmayeur is 1224 – 2755 meter. Het skigebied bestaat uit 41 verschillende skipisten. Waarvan 11 blauwe, 16 rode en vier zwarte pisten.

Skyway experience

Valle d’Aosta wordt ook wel ‘het dak van Europa’ genoemd. Tijdens het bezoek aan dit skigebied mag een tripje de hoogte in dan ook niet ontbreken met de recent geopende kabelbaan Skyway Monte Bianco.

Sky Way mont Blanc Italie

De gondel waarmee je van 1300 naar bijna 3500 meter hoogte gaat, draait onderweg 360 graden in de rondte zodat je kunt genieten van het geweldige uitzicht. De gondel brengt je in twee etappes omhoog. De eerste stop bevindt zich op 2200 meter hoogte. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over Val Veny en Val Ferret. Ook is er een kleine botanische tuin omringd door bijzondere bloemen- en plantensoorten.

Pila

Ongetwijfeld is het schitterende bergpanorama één van de grote troeven van het wintertoerisme in Valle d’Aosta. Dit gebied is, ondanks dat het relatief klein is, al ontdekt door wintersporters. En bij het zien van zijn imponerende bergomgeving snappen wij waarom! Dit skigebied bestaat uit 37 skipistes waarvan nummer 15 de langste is. Nummer 15 is een blauwe piste van 5823 meter lang en neemt je mee door het bos en kent een aantal vlakke stukken. Daarnaast zijn er nog drie andere blauwe pistes te vinden, 29 rode en 4 zwarte pistes. De sneeuwcondities zijn over het algemeen beter dan op andere plekken waardoor het in het naseizoen ook nog prima te vertoeven is op deze plek.

Screen Shot 2018-03-17 at 19.53.49

Breuil-Cervinia

Bij aankomst in Breuil-Cervinia sta je aan de grond genageld. Omringd door eeuwige sneeuwvelden en met uitzicht op de Matterhorn is dit ongetwijfeld één van de mooiste plekken in de Italiaanse Alpen. Een bezoek aan deze plek is alleen al de moeite waard door het indrukwekkende decor. In dit gebied is aan 360 km aan skipistes te vinden, waarvan 35 blauwe pistes, 83 rode pistes en 30 zwarte pistes.

Screen Shot 2018-03-17 at 20.04.13
Je bent hier wel even zoet, aangezien je met de skipas ook Zwitserland kan betreden. Het gebied is uitdagend en bij top skicondities is het heerlijk om stukken off piste af te leggen. De berghutten serveren je heerlijke pasta’s op top niveau met een heerlijk rood wijntje erbij! Je wilt niet meer naar huis.

Tip! Eet niet in Zwitserland, de prijzen zijn drie keer zo hoog als in Italië.

Het Italiaanse leven

Je kunt overal heerlijk eten tegen een lage prijs, zo worden er verse pasta’s bereid en top wijntjes geserveerd. Ondanks het feit dat Valle d’Aosta voornamelijk bekend is als skigebied, beschikt het ook over een wijngebied van 635 hectare. Het gebied is vrij droog en de wijngaarden bevinden zich op een grote hoogten. Ze bevinden zich bijna allemaal op terrassen met pergola’s, die vaak van rotssteen zijn gemaakt. Hoewel de ‘Pinot familie’ vrij goed is ingeburgerd, wordt er toch vaak gewerkt met de traditionele, autochtone druivenrassen. De belangrijkste regionale druivenras is de Picotendro, een lokale variant van de Nebbiolo. Populaire witte druivenrassen zijn de Moscato bianco en Pinot grigio. Maar er zijn ook wijngaarden beplant met bekende ‘Franse’ rassen zoals Gamay, Pinot noir en Chardonnay. Voor ieder wat wils dus.

valle daoste wijnen italie

Tip: Tijdens mijn lunch Cervinia serveerde de ober een Valle d’Aosta Torrette, wat mijn favoriet werd.

Nog last minute op skitrip of zoek je iets voor volgend jaar? Dan is Valle d’Aosta de perfecte plek voor de genietende skiër. Geniet van een espresso in de ochtend, lunch met een glaasje wijn op de piste en sluit de avond af met een tiramisu. Wat wil je nog meer!