De kleermaker

Dan sta je daar weer met je imperfecte maten. Althans, dat is iets dat jij denkt, maar niemand heeft een perfecte confectiemaat. Eigenlijk moet een product vaak iets aangepast worden om het naar je wens te zetten. Want de made-to-measure en bespoke pakken zijn een beetje verleden tijd aan het raken. Wij Nederlanders hebben namelijk weinig inlevingsvermogen op dit gebied, waardoor we het niet aandurven. Terwijl het product vele malen mooier is dan een product uit het schap. Daarom is het belangrijk om je ready-to-wear pak iets te laten vermaken, zodat die wat mooier aansluit op je wensen. Niet voor niets wordt vaak gezegd: “De kleermaker is je beste vriend.” Een kleermaker kan jouw pak namelijk wat beter naar je wensen maken, maar ook je jeans of overhemden kunnen aangepast worden. Daarom vertellen wij jullie haarfijn wat de beste man of vrouw voor jou kan betekenen.

Kleermaker vs. Het colbert

Laten we beginnen met het bovenstuk, een colbert. Zo zijn er enkele dingen die jij geheid moet aanpassen wanneer je een off the rack colbert koopt. Beginnend met de taille, waar de zijnaden en rugnaad aangepast kunnen worden. Wanneer jouw jasje iets te wijd is op de taille, kan de kleermaker dit gemakkelijk aanpassen door de naden smaller te maken. Zo kan hij ervoor zorgen dat je jasje mooi getailleerd aansluit. Mocht het jasje een tikkie te strak zitten, er zit in kwalitatief goede jasjes vaak nog 1 tot 3 centimeter extra ruimte. Hij kan hem dus ook wat wijder voor je maken.

Daarnaast zijn de mouwen een heikel punt. Vaak zijn ze iets te lang of iets te kort. Mocht je hierdoor twijfelen of je het jasje wel wil, neem hem mee. Wanneer het jasje geen open knoopsgaten heeft, kan de kleermaker deze verzetten en een stuk korter maken. Mocht die nou ietwat aan de korte kant zijn, kan je even aan de binnenkant van de mouw kijken. Ook hier vind je vaak 1 á 2 centimeter extra stof. Iets wat een kleermaker zo voor je kan fixen.

kleermaker
Foto Instagram: rubinacci.it 

Tot slot hebben we de lengte van het jasje. Mocht die nou langer zijn dan hoort, kan de kleermaker dit een stukje inkorten. Mocht je niet weten hoe jij je colbert moet combineren? Deze colbert met jeans combinaties zijn altijd goed!

De broek

De broek, iets waar veel mannen de mist in gaan. Want dat maatje 50 zat mij altijd als gegoten, maar helaas nu niet meer. Toch is de 52 wat wijd in de band en de lengte is aan de lange kant. O ja, ook de pijpen zijn naar mijn mening iets te wijd. Dan ga je toch maar weer verder kijken, iets dat totaal niet nodig is! Wanneer de band te wijd of te nauw is, kan de kleermaker dit zonder problemen innemen of uitleggen. Daarnaast pakt die dan ook gelijk het bassin mee – het gedeelte bij de billen. Want een goede bil in een broek wordt natuurlijk ook door de dames gewaardeerd.

De trend is de broek wat korter te dragen. Of het nou een jeans of pantalon is, hij mag wat korter. Helaas zijn niet alle broeken op de lengte die jij wil. Vaak zijn ze zelfs een stuk te lang. Tijd dus om deze wat korter te laten maken, één simpel speldje en de kleermaker heeft dit in tien minuten voor je gedaan. Mocht je graag een omslag in je broek willen, maar zit deze er niet in? Vaak is er genoeg stof over aan de binnenkant of wanneer de broek te lang is, om deze erin te persen. Ga voor een omslag van 4 of 5 centimeter en je zit altijd goed

 

kleermaker

grijze chino 2

chino broek

grijs €189 Shop nu

Ook het nauwer maken van de pijp is geen probleem. Aangezien wij nou eenmaal houden van een wat slankere broek, kan de beste man je hierbij helpen. Een gehele broek afslanken is iets dat maar al te vaak gebeurt. Vaak ook ten goede van de look, dus wees niet bang om het te doen. Een goede kleermaker kan dit namelijk zonder problemen.

Het overhemd

Tot slot: het overhemd. Er zijn twee dingen die veel gedaan worden: Het zetten van coupenaden en het korter maken van de mouw. De trend van slank gesneden kledingstukken zien we ook in het overhemd terug. Waar men hem graag wat nauwer wil hebben zitten, is dit vaak niet het geval bij katoenen overhemden. Een overhemd met stretch zit wat beter aangesloten, maar is kwalitatief vaak iets minder. Daarom zet je in je iets te wijde overhemd coupenaden. Dit zijn als het ware twee strepen op de rug, die de kleermaker nodig heeft om het slanker te maken. Zo heb jij straks een perfect zittend shirt.

Voor mensen met korte armen zal net als het jasje de mouwen van sommige overhemden wat te lang zijn. Let wel op, katoen krimpt na een eerste keer wassen. Dus wanneer je een nieuw shirt koopt, was hem eerst alvorens je de mouwen laat inkorten. Maar ook het inkorten van de mouwen is geen probleem voor de betere kleermakers.

kleermaker
Foto Instagram: newtailor
wit overhemd

Oxford shirt

wit €80 Shop nu

Mocht jij je afvragen hoe je de items moet dragen? Dit zijn de pasvormen anno 2019!