Wat is ketose precies?

Zoals we hierboven meldden is ketose een staat die het lichaam initieert om te overleven bij een lage voedselinname. Om deze staat te bereiken volg je het keto-dieet. Hierbij vervang je producten die veel koolhydraten bevatten (zoals brood en pasta) voor producten die veel eiwitten en vetten bevatten. Het idee hierachter is dat het lichaam eerst koolhydraten verbrandt en pas daarna aan de vet reserves begint. Dus als je dan minder koolhydraten eet, zonder per se in te leveren op het totaal aantal calorieën, geef je het lichaam het idee dat het uithongert. En daardoor gaat het de vet reserves aanspreken, het vet verbranden begint. In eerste instantie komt je lichaam hierdoor in een dipje, met honger en een slap gevoel als voornaamste symptomen. Later zal je lichaam hieraan wennen. Je insuline level zal dalen en dit zou ervoor zorgen dat je lichaam verandert in een vetverbrandingsmachine.

Hoeveel koolhydraten mag je hierbij eten?

De meeste keto-diëten gaan uit van 40 tot 60 gram koolhydraten per dag, afhankelijk van hoeveel je weegt en wat je activiteitsniveau is. Hierbij moeten we niet vergeten dat veel keto-proof producten kleine hoeveelheden koolhydraten bevatten. Wanneer je die optelt bij de producten die relatief veel koolhydraten bevatten, zul je over deze grens heengaan. Zo wordt fruit bij het keto-dieet aangeraden, maar dit kan ook vrij veel kolhydraten bevatten. Er wordt echter niet aangeraden om fruit niet op te offeren voor je dagelijkse portie koolhydraten. Je moet ook zoveel mogelijk proberen om koolhydraten te eten met een glycemische index (GI) van 50 of minder. Volgens onderzoek is de gouden regel om tot ketose te komen, 50 gram koolhydraten per dag eten.

ketose MAN MAN
Foto via: Instagram Sandro

Pas het aan op je eigen situatie

Zo weinig koolhydraten eten is voor de meeste mensen een drastische verandering, wat in sommige gevallen zelfs gevaarlijk kan zijn. Daarom is het aan te raden om te overleggen met een specialist of arts voordat je aan dit dieet gaat beginnen. Daarnaast moet je deze richtlijnen niet als vaste regels zien, je moet het altijd aanpassen op je eigen situatie. Zo kun je ze aanpassen op je doelen. Als wilt afvallen kun je minder eten dan wanneer je op gewicht wilt blijven. Maar ook op je fysieke activiteit speelt mee. Als je veel beweegt kun je natuurlijk ook meer eten dan wanneer je de hele dag op kantoor zit. Dan geldt ook dat je meer calorieën kunt eten zonder dat je uit je ketose zult gaan. Tot slot is het nog zo dat je na je workout in de gym meer koolhydraten kunt eten. Dit omdat je spieren die dan direct zullen opmaken als het ware. Het is overigens zeker niet zo dat je onbeperkt vetten en eiwitten kunt eten, uiteindelijk is de totale caloriebalans nog altijd leidend.

Ben jij al langere tijd je rug aan het trainen maar schiet het niet echt op? Check dan deze oefeningen voor een gespierde rug.