Een strakke kaaklijn

Belangrijk om te onthouden is dat gezichtspiertjes direct invloed hebben op de strakheid van je kaaklijn (en het verdwijnen van je onderkin). Door deze oefeningen dagelijks uit te voeren, train je de gezichtsspieren en wordt dus je kaaklijn strakker. En het hoeft maar maximaal 10 minuutjes te duren!

Oefening 1

Ga in bed liggen en laat je hoofd net over de rand komen. Til nu je hoofd loodrecht 5 centimeter omhoog, hou dit 5 tellen vol en breng je hoofd terug in de liggende positie. Start met 5 keer per dag en bouw het op naar 10 keer per dag.

Oefening 2

Sta rechtop en open je mond zo ver je kunt. Leg het puntje van je tong tegen de achterkant van je ondertanden. Adem rustig in via je mond en maak bij het uitademen een ‘aaaaah’ klank. Ontspan en herhaal dit nog 4 keer. Kijk daarna naar rechts en leg je kin op je borst. Laat nu je hoofd voorzichtig (!) van rechts naar links rollen. Bouw deze oefening wederom op tot 10 keer per dag.

kaaklijn

Oefening 3

Kijk vooruit en doe je mond wijd open Breng je tong zo ver mogelijk naar buiten en houd dit een aantal seconden vast. Yes: ook deze bouw je op tot 10x per dag.

Oefening 4

Kijk omhoog en maak een kus in de lucht (tuit je lippen). Houdt deze ‘kus’ een aantal seconden vast en ontspan. Als je dit 5 keer gedaan hebt, hou je je hoofd nog steeds omhoog en trek, met je mondspieren, je onderlip over je bovenlip. Houd dit ook een paar seconden vast. Ook voor deze oefening geldt weer: bouw deze op tot 10 keer per dag.

Het is niet moeilijk deze dagelijkse oefeningen te vergeten, maar het is essentieel dat je de oefeningen elke dag doet om ze te laten werken. Tip: wen jezelf aan dat je de oefeningen elke dag op dezelfde tijd inplant: na het tandenpoetsen of voor het slapengaan bijvoorbeeld. Dan moet het zeker lukken!