Verlichting speelt een belangrijke rol in je nachtrust

Een goede nachtrust is net zo belangrijk als een goede maaltijd of een flinke work-out. Onderzoek toont aan dat een slechte nachtrust automatisch negatieve gevolgen heeft voor je hormonen, sportprestaties en hersenfuncties. Het kan er ook voor zorgen dat je in gewicht aankomt. Aan de andere kant kan een goede nachtrust ervoor zorgen dat je minder eet, beter sport en het maakt je gezonder. Kortom: koester een goede nachtrust.

Er zijn een aantal tips met betrekking tot licht en verlichting om je nachtrust te bevorderen. Die lees je hieronder:

1. Leef meer in fel licht

Je lichaam heeft een natuurlijke tijdsklok. Deze klok beïnvloedt je brein, lichaam en hormonen. Het helpt je wakker blijven en vertelt je lichaam wanneer je naar bed moet. Natuurlijk zonlicht of ander fel licht gedurende de dag helpt om je ritme gezond te houden.

daglicht

2. Verminder de blootstelling aan blauw licht in de avond

Fel licht is overdag goed, maar in de avond is het een flinke boosdoener. Vooral blauw licht – licht van vooral elektronische apparaten – is slecht voor je nachtrust. Ook dit heeft te maken met je natuurlijke klok. Verschillende manieren om blootstelling aan blauw licht te verminderen zijn:

  1. Draag een bril die blauw licht blokkeert
  2. Installeer een app die blauw licht blokkeert op je mobiel of laptop
  3. Kijk geen tv en doe alle erg lichte lichten twee uur voor bedtijd uit

3. Gebruik de juiste LED-verlichting om je slaap te bevorderen

Blootstelling aan blauw en wit licht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine wordt gestopt, waardoor je lichaam wakker wordt. Echter is er ook een kleur licht die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine, namelijk rood licht. Neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut ontdekten dat rood licht er dus voor zorgt dat je makkelijker in slaap kan vallen.

Zorg er dus voor dat jouw huis goed verlicht is met rood of warm licht. Hiervoor kan je gaan voor LED filament lampen. Ben jij op zoek naar de perfecte vervanger voor traditionele TL verlichting? Dan kan je ook gaan voor een LED paneel 30×120 die je in kan stellen in verschillende kleuren. Zo waak je direct voor jouw nachtrust én heb je sfeervolle verlichting in huis.