Cillian Murphy

Het is, in ieder geval tot op heden, verreweg zijn belangrijkste personage, dat van Thomas Shelby, leider van de bende in Peaky Blinders. Hij had een aantal belangrijke bijrollen in films, zoals de rijkeluiszoon wiens dromen daadwerkelijk geïnfiltreerd worden in Inception, de rol van Scarecrow in The Dark Knight-trilogie of als in shock zijnde drenkeling in Dunkirk. Allemaal Christopher Nolan films. Blijkbaar ziet hij wat Peaky Blinders-fans kunnen beamen: Cillian Murphy is een fantastische acteur. In een interview met de BBC blijkt nog maar eens hoeveel Murphy opgaat in het personage van Thomas Shelby.

 

Context van Peaky Blinders

Cillian Muprhy wijst er nogmaals op dat Thomas Shelby een complex en duister personage is. Misschien is het niet altijd even direct duidelijk, maar Peaky Blinders is een ontegenzeggelijk een serie over de eerste wereldoorlog. Van Danny die in de allereerste aflevering al volledig doordraait door PTSD tot de crisisjaren die in seizoen 5 aan gaan breken, het stempel van WOI is altijd nadrukkelijk aanwezig. Shelby was in die oorlog een claykicker, wat inhoudt dat hij in tunnels onder vijandig grondgebied explosieven aanbracht. De meest oneerbiedige en claustrofobische taak die je kon hebben. Zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten.

Cillian Murphy
Bron: Instagram cillian__murphy_

Wat Thomas Shelby onverschrokken maakt

De tijdlijn van Peaky Blinders begint bij 1919, een jaar na het einde van WOI. Cillian Murphy stelt dat Thomas door de oorlog fundamenteel veranderd is, en die persoonlijke ommezwaai is wat we in de serie aan het bekijken zijn. Door de oorlog heeft Thomas zijn angst voor de dood verloren. Religie, autoriteiten, de wet, de gevestigde orde, Thomas gelooft er niet meer in. Hij is onverschrokken en geeft nooit op, het maakt van hem een nachtmerrie als hij je vijand is.

 

Wat volgens Cillian Murphy daarnaast Shelby’s karakter definieert, is zijn intelligentie, die als een last op zijn schouders rust. Het is frustrerend voor Thomas om altijd de slimste in een gezelschap te zijn. Het intelligentste koppen zouden de beslissingen moeten maken die de anderen uitvoeren, beredeneert Thomas, maar in de praktijk werkt de wereld waarin hij zich bevindt niet zo. Het maakt ons in ieder geval razend nieuwsgierig naar het volgende seizoen, waarin Shelby naar verluidt de stap naar de politiek waagt. Peaky Blinders seizoen 5 is vanaf 4 oktober op Netflix bij ons te zien.