Wat houdt het woord ‘date’ in?

De definitie van het woord ‘date’ is vrij algemeen. Het staat eigenlijk voor het hebben van een afspraak met iemand. In de liefde wordt hier echter anders naar gekeken. Je kan namelijk afspreken met iemand, zonder hier enige andere intenties mee te hebben. Wanneer er verliefde gevoelens en aantrekkingskracht bij komen kijken vanuit beide kanten, dan spreken we sneller van een date. Het samen afspreken kan namelijk leiden tot meer, en bij daten is dat toch eerder de intentie dan bij ‘gewoon’ afspreken met iemand.

 

Maar wanneer wordt iets nou een date genoemd dan? Wanneer jullie samen afspreken om te gaan wandelen of even een filmpje te kijken bij iemand thuis, wordt dit niet vaak bestempeld als het hebben van een date. Je denkt eerder aan samen uiteten, filmpje kijken in de bioscoop of samen naar de dierentuin. Toch is het wandelen met elkaar of even een coffee to go halen ook al een date te noemen. Het gaat namelijk om de gevoelens die er bij komen kijken.

Waaraan kan je herkennen of de ander het ziet als een date of niet?

Wanneer jullie een bepaalde vibe hebben, dan voel je vaak al aan of het een date is of niet. Er zijn tal van signalen die aangeven dat ze je wel degelijk leuk vindt. Weet je het dus nog niet zeker en ben je benieuwd? Bekijk dan ons artikel over de signalen dat je date je leuk vindt. Vallen deze signalen je op? Dan is de kans groot dat ze uit is op daten en niet alleen op een vriendschap.

Is het een date of niet

Hebben jullie echter al een goede vriendschap en staat de basis er al voor een potentiële relatie? Bekijk dan de signalen dat jullie meer dan vrienden zijn.

Het belangrijkste: wees duidelijk over je intenties

Het belangrijkste is, bij het afspreken van een date, dat de intenties duidelijk zijn voor beide personen. Het kan namelijk zo zijn dat jij het als een date ziet, maar de ander hier totaal niet voor openstaat en jou alleen als vriend ziet. Voor haar is het dan geen date, terwijl jij je daar wel op in hebt gesteld. Wees duidelijk over je intenties zodat jullie beide met dezelfde verwachtingen aan het afspraakje beginnen.

Het plannen van een date kan veel stress en onzekerheden met zich meebrengen. Er zijn namelijk een heleboel dingen waar je aan moet denken. Waar, wanneer, wat doe ik aan en wat gaan we doen? Allemaal vragen om over na te denken. We helpen je hier alvast een eindje op weg. Bekijk de tien leukste dingen om te doen tijdens een eerste date.