Hoelang duurt een goede powernap?

Het is belangrijk dat je niet zomaar je bed induikt en wel ziet wanneer je wakker wordt. Is een uur te lang? Is een uur te kort? Gelukkig hebben we het antwoord op de vraag: hoelang duurt een perfecte powernap?

Een ideale powernap duurt ongeveer 20 minuten volgens de meeste onderzoeken. Hierdoor blijf je in lichtere slaap waardoor je makkelijk kan opstaan. Als je een uur slaapt dan kom je echter in je REM-slaap terecht. Daarna wordt het een stuk moeilijker om wakker te worden. Ook een extreem korte powernap van 5 minuten kan echter flink wat voordelen opleveren. Dit korte momentje van rust kan namelijk stress verminderen en zorgen dat je rustiger wordt. Zo kan het net het verschil maken om met meer energie je taken van die dag uit te voeren.

Wat zijn de voordelen van een powernap?

  • Effectiever: 20 minuten langer slapen in de ochtend is minder effectief dan 20 minuten langer slapen in de middag.
  • Betere sportprestaties: Je sport beter. Als je voldoende slaapt dan kun je langer, sneller en effectiever sporten.
  • Creativiteit: Even weglopen van een probleem of project verfrist de hersenen en geeft je een boost van extra creativiteit.
  • Alert: Je bent na een powernap alerter en productiever.
  • Gezondheid: Powernappen is erg goed voor je hart. Mensen in landen waar middagdutjes een gewoonte zijn hebben minder last van hartziekten. Ook bevordert het je hormoonhuishouding en celreparatie.
  • Minder stress: Na een dutje van slechts 20 minuten voel je je gelijk een stuk minder gestresst

matras slapen betere nachtrust

Hoe laat doe je een powernap?

Het ideale tijdstip voor een powernap is tussen 14:00 en 15:00. Oftewel zo’n 7 á 8 uur nadat je wakker bent geworden. Helaas hebben veel mensen hier echter geen tijd voor. Het wordt afgeraden om later op de dag nog een powernap te doen want dan verstoort het je nachtrust.

De perfecte omstandigheden voor een powernap

Als je de perfecte powernap wil dan moet je jezelf ervan overtuigen dat je niet lui bent. Het maakt je juist productiever en alerter. Bovendien is het belangrijk om het niet in de namiddag te doen. Dat kan namelijk een slaperig en duizelig gevoel veroorzaken. Ook is het belangrijk om de inname van grote hoeveelheden cafeïne, vet eten en suikerrijk voedsel te vermijden. Vis, zuivel en bonen zijn juist weer aanraders en zorgen ervoor dat je makkelijker kan slapen. Ook het dragen van een oogmasker kan helpen aangezien duisternis de aanmaak van melatonine stimuleert. Aangezien je lichaamstemperatuur daalt tijdens de slaap is het ook belangrijk om een deken te gebruiken. Tot slot is het verstandig om een wekker te zetten zodat je je niet verslaapt.

Nu je alle ingrediënten hebt voor een perfecte powernap, is het goed om te weten dat koffie drinken voor een dutje ook helpt. Wist je dat?