Een goede nachtrust begint met slim eten

Van koffie is bekend dat het cafeïne bevat, met als grootste effect dat het je een stuk alerter laat zijn. Drop bevat weer een andere stof: glycyrrhizine. Dit stofje verhoogt de bloeddruk waardoor je moeilijker in slaap valt. Dat is niet het enige, ook vezelhoudende producten houden je lichaam actief waardoor je moeilijker in slaap kunt vallen. Onderstaande producten kun je dus, als het even kan, beter vermijden als je een goede nachtrust waardeert.

Rood vlees

Rood vlees zoals biefstuk, rosbief en carpaccio zijn natuurlijk vreselijk lekker, maar bevatten ook veel proteïnen. Die zijn goed voor het opbouwen van je spiermassa, maar zijn ook moeilijker te verteren. Heb je dus lekker zwaar getafeld voor je gaat slapen, dan duurt even voor je de slaap te pakken hebt.

Tomatensaus

Nog even een maaltijd naar binnen werken voor je de ogen sluit in sowieso niet verstandig. Als je toch wat wilt eten, vermijd dan pasta’s en met name pastasaus. De hogere zuurgraad van de saus zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt waardoor een goede nachtrust vaak onmogelijk is. Wil je toch nog een schaaltje pasta eten, doe dit dan minimaal drie uur voor je gaat slapen.

Borrelhapjes als vlees en kaas

Hoe gezellig het ook kan zijn om even na te borrelen, die borrelhapjes moet je in principe weigeren. Vooral de zoute hapjes als vlees en kaas bevatten tyramine, een stofje met hetzelfde effect als de cafeïne in de koffie. Overigens kun je gevoelig zijn voor die stof en kan het leiden tot vervelende hoofdpijnklachten.

slapen voeding

Pure chocolade

Koffie is niet het enige product wat cafeïne bevat, ook chocolade kan een behoorlijke hoeveelheid van die stof bevatten. Ben je daarnaast ook een liefhebber van pure chocolade, dan heb je dubbel pech. Het probleem is namelijk dat pure chocolade, net als in gezouten vlees en kaas, tyramine bevat. Probeer het dus te vermijden als je lekker wilt kunnen slapen.

Koffie

Dat je koffie moet vermijden voor het slapen gaan zal geen verrassing zijn. De cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam langer actief is waardoor het krijgen van voldoende slaap een hele opgave kan zijn. Dat geldt overigens niet voor iedereen, de een kan er beter tegen dan de ander.

Alcohol

Het klinkt gek, maar alcohol kun je ook beter vermijden. Je valt er misschien wel lekker van in slaap, maar het tast wel de kwaliteit van je slaap aan. Kortom, je wordt niet echt uitgerust wakker. Juist een diepe slaap, de zogenaamde REM-fase is belangrijk om goed tot rust te komen tijdens je slaap.

Frisdrank

Frisdrank is niet alleen slecht voor je tanden, het is ook niet bevorderlijk voor je nachtrust. Dit wordt, je raadt het al, veroorzaakt door de suiker wat je lichaam juist actief houdt. In slaap vallen kan dan een hele opgave zijn.

Mochten hier nou producten tussen zitten die je echt niet wilt laten schieten of wil je meer weten om goed in slaap te vallen? Download dan deze gratis slaap gids om allerlei informatie en tips te vinden om na gezonde slaap je dag weer goed te beginnen.