Koffie drinken voor een powernap

Het fenomeen om koffie te drinken vlak voordat je een powernap doet, staat ook wel bekend als de coffee nap. Het is echt waar en klaarblijkelijk werkt het als een tierelier. Als je je wat futloos en moe voelt maar je moet nog de hele dag door, dan is dit dé oplossing voor jou. Een verhoging in je energielevel die je nergens anders zo kan vinden.

Koffie drinken voor een powernap moet ook wel goed uitgevoerd worden. Zorg ervoor dat je maximaal 20 minuten slaapt, anders kom je in een diepere slaap en dit zorgt voor een averechts effect. Daarnaast kan je door het effect van de cafeïne heen slapen. De opname van cafeïne duurt ook ongeveer 20 minuten, dus dan ben je perfect op tijd voor je boost. Drink je koffie vlak voordat je gaat slapen en neem het liefst twee kopjes koffie. Zorg ervoor dat je er geen suiker in doet, anders dan val je niet in slaap door de suiker.

Waarom wél koffie voor het slapengaan?

Maar waarom is dit dan zo’n energie boost en wat heb je eraan? Als je vermoeider wordt, komt dat door het stofje adenosine. Deze gaan zich uiteindelijk binden aan receptoren waardoor je hersenactiviteit gaat afnemen. Cafeïne gaat zich ook binden aan die receptoren, maar heeft niet dezelfde werking als adenosine. Hierdoor kan adenosine niet meer ervoor zorgen dat we ons moe voelen. Hoe vermoeider je voelt, hoe meer adenosine er aangemaakt wordt door je lichaam. Daarom ga je ook meer koffie drinken als je steeds vermoeider wordt.

koppijn vermoeidheid cafeïne

Als je slaapt, neemt je concentratie van adenosine af en neemt je hersenactiviteit toe. Als je dus koffie drinkt voordat je een powernap neemt, heeft het dubbel zo veel effect. Het slapen haalt de concentratie adenosine naar beneden en de cafeïne hoeft minder adenosine te bestrijden. Win win.

Dit grapje kan je alleen niet elke dag uitvoeren als je daarnaast ook gewoon een bakkie pleur in een koffietent drinkt, of in de ochtend als je wakker wordt. Hoeveel kopjes koffie je mag drinken per dag verschilt per persoon, maar gemiddeld ligt dit rond de vier koppen per dag. Te veel cafeïne is niet goed voor je en je lichaam kan ook gewend raken aan die hoeveelheid cafeïne. Er worden meer adenosine-receptoren aangemaakt en hier is dan steeds meer cafeïne voor nodig. Weer wat geleerd.