Waarom moet je poepen na een slok koffie?

Veel mensen komen pas tot leven na hun eerste kop koffie in de ochtend. Deze door cafeïne aangedreven drank is niet alleen een geweldige opkikker, hij zit ook boordevol nuttige antioxidanten en voedingsstoffen. Bovendien merken sommige mensen dat het het andere uiteinde van hun lichaam een vliegende start kan geven. Uit één onderzoek bleek zelfs dat 29% van de deelnemers moesten poepen na de koffie. Als echte koffiedrinker vraag jij jezelf vast weleens af: waarom moet je poepen na een slok koffie?

Waarom moet je poepen na koffie

Effect van cafeïne

Koffie is een van de beste bronnen van cafeïne ter wereld. Cafeïne is een natuurlijk stimulerend middel die je helpt alert te blijven. Hoewel cafeïne een geweldige energie-booster is, kan het ook de drang om te poepen stimuleren. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het samentrekkingen in je dikke darm en darmspieren kan activeren. Onderzoek heeft aangetoond dat cafeïne in koffie de dikke darm 60% actiever maakt dan water en 23% actiever dan cafeïnevrije koffie. Toch krijg je ook van cafeïnevrije koffie de drang om te gaan poepen, dus er zijn meer factoren die meespelen. Andere verbindingen in koffie, zoals chlorogene zuren en N-alkanoyl-5-hydroxytryptamiden, kunnen de darmactiviteit stimuleren. Bijkomende factoren zijn onder meer de gastrocolische reflex en de interne klok van je lichaam.

waarom buikpijn na koffie

Moet iedereen poepen na de koffie?

Volgens een vooraanstaand onderzoek over dit onderwerp ervoer 29% van de deelnemers een verhoogde drang om te poepen binnen twintig minuten na het drinken van koffie. Verrassend genoeg werd 53% van alle vrouwen in de studie getroffen door deze drang. Vrouwen kunnen vatbaarder zijn voor dit symptoom, omdat spijsverteringsaandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel de drang om na de koffie te gaan normaal lijkt te zijn, heeft het niet op iedereen invloed. Bovendien is het niet duidelijk of dit symptoom verdwijnt bij regelmatige drinkers. Mensen met het prikkelbare darm syndroom en oudere volwassenen kunnen er meer vatbaar voor zijn omdat hun darmen gevoeliger zijn voor de effecten van koffie. Degenen die lactose-intolerant zijn, kunnen ook door dit symptoom worden getroffen als ze melk, room of andere zuivelproducten aan hun koffie toevoegen.