Soms wil je gewoon je innerlijke krachtpatser naar boven halen, een energierijke maaltijd tot je nemen en alle schijven die je tegenkomt door het dak heen gooien. Toch verliest iedereen zich weleens in z’n cheat day waar de pizza’s en hamburgers ongegeneerd naar binnen vliegen. Dan wil je natuurlijk zo snel en efficiënt mogelijk die calorieën er weer af beuken. Om jullie daarbij te helpen zijn hier 10 oefeningen waarmee je in no time mee gaat afvallen.

Afvallen doe je het snelste met deze sporten

Allereerst is het belangrijk om iets te kiezen wat jij prettig vindt om te doen. Deze tien sporten zijn dus niet geschikt voor iedereen. Door een trainingsplan te vinden waar jij plezier én voldoening uit haalt, gaat het ook makkelijker om het op lange termijn vol te houden. Waardoor het afvallen steeds makkelijker gaat.

De calorieën zijn gebaseerd op een man van rond de 80 kg.

1. Spinning

Calorieën: 857 per uur
Spinning bestaat uit behoorlijk wat intervallen en gaat gepaard met hoge intensiteit. Met het resultaat dat calorieën als sneeuw voor de zon verdwijnen. Daarnaast heeft het een lage impact op je lichaam waardoor het ook een handige optie is als je voeten het hebben begeven tijdens de laatste hardloopsessie.

2. Zwemmen

Calorieën: 816 per uur
Zwemmen werkt ontspannend. Dat komt doordat het water je lichter doet voelen en het hart rust geeft. Ontspannend zwemmen vermindert stress en neerslachtigheid. Klinkt goed toch? Ook al weten we dat niet iedereen een ware waterrat heeft het erg veel voordelen.

3. Tennis

Calorieën: 653 per uur
Als je weleens tenniswedstrijden bekijkt valt het intense grommen en de uitputting waarmee spelers op het veld mee worden geconfronteerd meteen op. De sport omvat totale energie-uitbarstingen, rappe bewegingen en een potje kan akelig lang duren. Maar deze high-intensity componenten zorgen er wel voor dat de kilo’s eraf vliegen.

sporten afvallen

4. Hardlopen

Calorieën: 963 per uur
Zoals je kan zien verbrandt deze activiteit het snelste de meeste calorieën. Maar het is ook wel echt een boosdoener als het gaat om blessures, dus wees een beetje voorzichtig en denk aan jezelf. Als je dat in gedachte houdt gaat het afvallen helemaal goed komen. Op wilskracht kan je erg ver komen!

5. Traplopen

Calorieën: 653 per uur
Yup, traplopen is zwaar. Maar om je doelen te bereiken moet je daar even doorheen bijten. Gelukkig is er altijd wel een trap in de buurt dus wat weerhoudt je nog? Mensen die wat meer vet op de botten hebben verbranden zelfs nog meer calorieën omdat ze ook nog hun gewicht naar boven moeten dragen. Hoe vaker je de trap neemt hoe meer je aan kracht wint en hoe meer calorieën je verbrandt.

6. Krachttraining

Calorieën: 245 per uur
Het zorgt niet alleen voor meer energie, betere slaap en helpt bij het afvallen, maar het verlaagt ook het lichaamsvetpercentage aanzienlijk snel. Met krachttraining stimuleer je spiervezel type 2. Dit zorgt ervoor dat de totale stofwisseling in het lichaam een boost krijgt. Toename van dit vezeltype kan helpen bij het verminderen van lichaamsvet, aangezien spieren moeten eten.

7. Op de loopband

Calorieën: 963 per uur
Voor mensen die iets zwaarder zijn en snel willen afvallen, wordt vaak aangeraden om eerst te beginnen met wandelen. Helaas kunnen de weersomstandigheden weleens roet in het eten gooien. De loopband biedt een oplossing voor dat probleem. Het kan inderdaad wat eentonig en saai worden, maar tegenwoordig zijn de loopbanden in fitnesscentrums voorzien van extra attributen om het allemaal wat dragelijker te maken en challenges op te zetten

8. Touwtjespringen

Calorieën: 756 per uur
Als klein jochie hebben we dit allemaal gedaan tot we erbij neervielen. En dat is lang niet gek. Touwtjespringen is super goed voor je. Het is een full-body workout die je conditie naar een hoger niveau tilt, je botstructuur gaat erop vooruit en je motoriek verbetert.

9. Wielrennen

Calorieën: 816 per uur
Vraag elke enthousiaste fietser naar de kick die ze krijgen als ze kilometer na kilometer achter zich laten en ze zullen urenlang de oren van je kop lullen. Los van calorieën die je op het zadel achter je laat, kan wielrennen langdurige gezondheidsvoordelen hebben. Degenen die regelmatig op de fiets stappen hebben 46 procent lager risico op ontwikkeling en een 52 procent lager risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. En ook nog eens 40 procent lager risico om te overlijden aan kanker.

wielrennen vetverbranding sporten

10. High Intensity Interval Training (HIIT)

Calorieën: varieert
High Intensity Interval Training (HIIT) is een vorm van duursport waarbij korte periodes van intensieve training worden afgewisseld met lagere intensiteit of rustmomenten. Dus het hangt meer van je eigen inspanningen af hoeveel je verbrandt. Het boost je uithoudingsvermogen, heeft een snel effect op je metabolisme en kun je snel knallen zodat je ook nog tijd voor andere dingen overhoudt.