Wat moet je doen wanneer je de sportschool saai vindt?

Je hoort vast vaker om je heen dat mensen het niet meer leuk vinden om naar de sportschool te gaan. “Het hoort erbij, iedereen gaat het op een gegeven moment saai vinden,” wordt er dan gezegd. Zelfs de werknemers en personal trainers zien soms op tegen de lange dagen in de sportschool. De progressie die je maakt is leuk, maar om tot dat resultaat te komen moet je toch de nodige inspanningen leveren die vaak alleen gedaan kunnen worden in een sportschool. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je weer gemotiveerd raakt om naar de sportschool te gaan? Met deze 7 tips zorg je ervoor dat je weer lol krijgt in het werken aan je droom body.

 

1. Kies een personal trainer

Als je bent uitgekeken op je dagelijkse routine kan het een goed idee zijn om een personal trainer in te huren. Dit is iemand die veel kennis heeft van alles binnenin een sportschool, maar vaak ook daarbuiten. Een personal trainer kan je gebruikelijke training evalueren en aanpassingen maken die passen bij het doel dat je wilt halen. Daarnaast biedt een personal trainer ook hulp bij vragen en helpt je bij het verbeteren van je techniek (en geeft je een schop onder je kont als je niet genoeg je best doet).  Je wordt met een personal trainer opnieuw uitgedaagd en je leert ook nieuwe stappen te zetten.

2. Sport met vrienden

Als je een personal trainer om wat voor reden dan ook niet prettig vindt, kun je eerst beginnen met sporten met een vriend(in). Ga eens samen naar de sportschool. Naast het harde werken kun je elkaar tips geven en ook gezellig bijkletsen. Deze vriend kan ook dienen als een stok achter de deur: je hebt beloofd om te gaan sporten dus heb je nu de verantwoordelijkheid om de afspraak na te komen. Het maakt het sporten voor velen ook een stuk laagdrempeliger als je niet alleen bent maar met iemand die je goed kent. Jullie hoeven niet per se hetzelfde te doen in de sportschool en kunnen als nog een eigen routine volgen. Jullie kunnen zelfs inspiratie uit elkaars routines halen om zo je eigen uit te breiden of te verbeteren. Alleen maar voordelen!

Tips om sport weer leuk te maken samen sporten

3. Je doelen aanpassen

Misschien is de reden voor verveling in de sportschool wel gewoon de routine. Doe je al jaren alleen maar dezelfde oefeningen omdat deze voor jou veel progressie bieden? Dat lijkt misschien ideaal, maar dat maakt het sporten wel heel eenzijdig. Misschien is het tijd voor een nieuw doel: afvallen, spieropbouw of je conditie verbeteren vereisen allemaal andere oefeningen. Probeer eens iets nieuws uit en kijk wat het je kan brengen. Zo krijgen je lichaam en je spieren ook een nieuwe stimulus om te ontwikkelen. Weet je niet waar je moet beginnen? Kijk dan eens naar de oefeningen om je biceps te trainen.

4. Kies work-outs die leuk zijn om te doen

Sommige oefeningen zijn nou eenmaal leuker dan de andere. Toch geeft het meer plezier aan je work-outs als er ook oefeningen in zitten die je leuk vindt om te doen of die je goed afgaan. Het lijkt misschien minder effectief als je het idee hebt dat je niet echt moeite doet, maar de training moet ook leuk blijven. Wissel eens af met verschillende work-outs en kom er ook vooral achter wat je vreselijk vindt om te doen. Zo krijg je meer inzicht in je eigen kunnen en wat de sportschool allemaal te bieden heeft.

5. Wees minder streng

Spendeer je normaal gesproken veel tijd in de sportschool? Misschien leg je wel teveel druk op jezelf om te trainen. Niet iedereen heeft elke dag even veel zin om te sporten en dat is oké. Een manier om jezelf toch naar de sportschool te slepen op dagen dat je absoluut geen zin hebt, is de Five-Minute-Rule. Dit is een mindset waarbij je jezelf opdraagt kort naar de sportschool te gaan. Je pakt je spullen en bereidt je mentaal voor op een kort sportschool bezoek. Vaak is de drempel om er naartoe te gaan hoog maar is de training zelf helemaal niet zo erg. Je begint rustig met een oefening en de kans is groot dat je dan toch je hele routine afwerkt. Als je achteraf weer thuis komt kun je trots op jezelf zijn: je hebt toch gewoon je sportschool bezoek gehad.

hoe sportschool leuk vinden

6. Neem rust voor jezelf

Dat je je motivatie voor het sporten kwijt bent, kan ook komen doordat je jezelf te hard gepusht hebt de afgelopen tijd. Je lichaam heeft ook rust nodig. Sporten is natuurlijk goed voor zowel de mentale als lichamelijke gezondheid maar soms is rust nemen echt het beste medicijn. Naast het sporten moet er toch ook vaak nog gewerkt worden en dat kan ook erg stressvol zijn. Na het werk lekker koken en een keer genieten van een relaxte avond op de bank kan er ook voor zorgen dat je weer zin krijgt om naar de sportschool te gaan.

7. Blijf in beweging

Kies je ervoor om het wat rustiger aan te doen? Dan is het wel belangrijk dat je in de tussentijd op een andere manier actief blijft. Je progressie zal niet binnen een aantal weken verdwijnen maar als je helemaal stopt met beweging kan het lastig zijn om weer goed te beginnen. Ga een keer een lange wandeling maken of in de pauzes op het werk een rondje lopen. Ook kun je in het weekend of voor het werk gaan zwemmen. Zo hou je je lichaam in beweging, je spieren soepel en kun je weer fris aan het sporten beginnen.

Dat je door de tijd heen de motivatie en zin kwijt raakt om te gaan sporten, is heel normaal. Sporten kan heel eenzijdig aanvoelen als je vast zit in je routine. Door eens af te wisselen leer je van alles over het sporten en jezelf en komt de zin vanzelf weer terug. Raak je toch uitgekeken in de sportschool? Dan kun je ook thuis aan de slag. Dit kan je ook doen zonder gewichten met de oefeningen met eigen lichaamsgewicht.