Paris Saint-Germain betaalde 222 miljoen euro voor Neymar

Iedereen weet het inmiddels wel: in voetbal gaat heel veel geld om. Waar in 2016 de hele wereld nog versteld stond van het feit dat Paul Pogba voor een bedrag van €105 miljoen de overstap maakte van Juventus naar Manchester United, zien we inmiddels jaarlijks transfers die de €100 miljoen grens overschrijden. De transfer van Neymar van FC Barcelona naar, je raadt het al, Paris Saint-Germain mocht zelfs al €222 miljoen kosten.

De club die misschien wel het meeste geld uitgeeft van allemaal, of in ieder geval in de buurt komt, is dus Paris Saint Germain. Zowel de allerduurste transfer ooit als de tweede duurste transfer ooit was een transfer naar Paris Saint Germain en zij betaalden dus ook de transfersom. Het is wel bekend dat de club enorm veel geld heeft. Het lijkt wel alsof ze oneindig veel geld hebben, maar waar komt al dit geld vandaan?

Hoe komt PSG zo rijk?

In 1970 werd Paris Saint Germain opgericht nadat de Parijse clubs Stade Saint Germanois en Paris FC fuseerden. De club startte op het tweede hoogste niveau van Frankrijk maar mocht al snel over naar de hoogste competitie van Frankrijk, de Ligue 1. Ze werden namelijk in hun debuutseizoen als club al kampioen van het tweede niveau.

De club won al vele prijzen, zo wonnen ze de Coupe de France al veertien keer, de Coupe de la Ligue al negen keer en de Ligue 1 ook al negen keer. De shirtsponsor van de club is Air Jordan en dat is dus ook één van de geldschieters voor de club. Echter, het is niet de reden dat de voetbalclub aan zo ongelofelijk veel geld komt. 

Qatar Sports Intvestments

Wat hier wel de reden voor is, is Qatar Sports Investments. Qatar Sports Investments is een bedrijf uit Doha, Qatar, dat zich focust op het investeren in sport projecten. Zo hebben zij bijvoorbeeld Paris Saint Germain Football Club onder hun hoede, maar ook Burrda Sport. 

De boardman van Qatar Sports Investments, en dus ook de voorzitter van Paris Saint Germain, is Nasser Al-Khelaifi. Hij was een professioneel tennisser, maar is zich na zijn actieve carrière dus gaan focussen op het investeren in sportprojecten. 

Na deze investering van Qatar Sports Investmens kreeg PSG dus ineens heel veel geld tot hun beschikking. Echter, met heel veel geld bereik je nog niet alles. Veel geld moet namelijk samen gaan met goed beleid, mits je er een succes van wil maken. 

Nassel Al-Khelaifi beloofde binnen vijf jaar een Champions League aan de fans van de Parijse club. Dit is helaas niet gelukt. De investering vond namelijk plaats in 2011 en dit is dus al 10 jaar geleden. De club heeft nog altijd geen Champions League gewonnen en dit is dan ook een enorm grote droom van zowel de eigenaren als de fans. 

Het beleid bij Paris Saint-Germain is zeker niet slecht. Keer op keer halen ze weer grote spelers binnen. Meteen na de overname kwamen er al verschillende grote namen naar Parijs, maar één jaar na de overname vond de eerste échte klapper plaats, toen Zlatan Ibrahimovic voor de club ging voetballen. 

Er werden dan ook steeds meer prijzen gewonnen door de Parijse club en er bleven steeds maar grotere spelers aangetrokken worden. De grootste namen die op dit moment voor de club spelen zijn natuurlijk Neymar Jr en Kylian Mbappé en onlangs werd bekend dat ook Lionel Messi voor de club komt spelen. De wens om ooit de Champions League te winnen zal ongetwijfeld uitkomen. 

Benieuwd waar al dat geld naartoe gaat? Bekijk dan hoeveel de topspelers van PSG verdienen.