Wie is Nasser Al-Khelaïfi?

Er valt inmiddels niet meer te ontkomen aan Paris Saint-Germain. De club uit de Franse hoofdstad heeft de beste voetballers ter wereld onder contract staan. Met Sergio Ramos, Georginio Wijnaldum, Achraf Hakimi en Gianluigi Donnarumma was de selectie al bizar versterkt, maar nu komt daar ook nog Lionel Messi bij. Al deze wilde plannen komen uit de koker van Nasser Al-Khelaïfi. Wie is deze man en hoe komt hij aan zijn fortuin?

Al-Khelaïfi is geboren als zoon van een parelvisser. Na een opleiding economie gevolgd te hebben aan Qatar University wist hij ook een postdoctorale graad te behalen in Griekenland. Vervolgens waagde hij een poging om tennisprof te worden. Met een 995e plaats op de wereldranglijst deed hij dat niet eens zo onverdienstelijk. Zijn status in Qatar bleef ondertussen groeien. Zo werd hij de sparringpartner van de toenmalig kroonprins van Qatar. In 2006 kwam hij aan het hoofd te staan van nieuwszender Al Jazeera.

Later trok hij juist meer de sport in. Hij werd namelijk voorzitter van Qatar Sports Investments (QSi). Dit is een fonds dat zich richt op investeringen in de sport. Met een vermogen van 285 miljard euro beschikt dit fonds over een absurde berg aan geld. Zowel in Qatar als in het buitenland wordt er daarom volop geïnvesteerd. Vandaar dat Paris Saint-Germain dus overgenomen werd door QSi. Men zag grote potentie om in Parijs de allerbeste club ter wereld te bouwen. Dit ging tot nu toe niet onverdienstelijk. Zo trok een andere voetballegende, Zlatan Ibrahimovic, ook al naar Parijs.

In de Champions League wilde het echter nog niet helemaal lukken en wacht men nog op de eerste bokaal. Door de jaren heen is de ploeg echter steeds sterker geworden. Speelde men vroeger nog met toch ietwat mindere spelers zoals Thiago Motta, Sakho en Christophe Jallet, staat er nu op elke positie een speler van het allerhoogste niveau. Met Lionel Messi erbij wordt de selectie zelfs alleen nog maar beter en moet die eerste Champions League trofee erin zetten voor de Qatarees.

Wat is het vermogen van de eigenaar van PSG?

Hoe Al-Khelaïfi nou precies aan zijn vermogen komt is een beetje onduidelijk. Zijn totale vermogen wordt in ieder geval geschat op zo’n 10 miljard dollar. Vooral de laatste jaren heeft hij dit bedrag vergaard. Het is niet zo dat Al-Khelaïfi al geboren werd in rijkdom. Via de juiste connecties zoals de eerder genoemde  kroonprins kwam hij zo aan het hoofd te staan van het gigantische sportfonds QSi ter waarde van 285 miljard euro. Logischerwijs druppelt er dan ook wat in de zakken van Al-Khelaïfi zelf. Zo dat gaat waarschijnlijk een beetje in landen als Qatar.

Verder is de zakenman tegenwoordig veel actief in de filmwereld. Zijn bedrijf heeft bijvoorbeeld films gemaakt die maar een paar miljoen gekost hebben, maar uiteindelijk een veelvoud opleveren. Zo is hij ook wel eens gespot met Leonardo Dicaprio. Via zijn filmstudio’s, werk in de media en succesvol leiden van Paris Saint-Germain is Al-Khelaïfi uiteindelijk miljardair geworden.