Botsing op zee met een luxe jacht

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, maar een jacht van 143 meter lang zie je niet snel over het hoofd. Zo’n kolossaal schip doemt al ver voor je op en dan moet je dus je best doen om met je zeilboot zo’n jacht te raken. Dat lukte een gezin in ieder geval wel. Uit een onlangs opgedoken video blijkt de vader van het gezin over bar weinig vaartalent te beschikken en ondanks het luidkeels waarschuwen voor het opdoemende gevaar door zijn kinderen, slaagt de beste man er niet in om het jacht niet te ontwijken. Of het echt om een ongeluk gaat of dat de vader even het jacht van dichtbij wilde aanschouwen wordt niet helemaal duidelijk, wel dat de schade aan beide vaartuigen minimaal is.

Het verhaal wordt nog leuker als je ziet dat de bemanningsleden van het jacht het hele tafereel noodgedwongen gade slaan. De vader van het gezin probeert uit alle macht een aanvaring te voorkomen, maar zelfs de vocale aanmoedigingen van de gezinsleden helpen niets. Uiteindelijk lijkt de man er in wel in te slagen om de motor van zijn boot aan de praat te krijgen om vervolgens achteruit te varen.

Het jacht van een Russische miljardair

De boot van de miljardair Andrey Melnichenko is op zijn zachtst gezegd opvallend. Laten we het zo zeggen, het ding kan niet in elke haven aanmeren. Met een lengte van 143 meter en extreem hoge masten wordt het moeilijk om het jacht niet te zien. Mocht de omvang nog niet voldoende indruk wekken, dan zal de glazen romp op zijn minst opvallen, net als het helikopterplatform aan boord. Kostbaar is het jacht ook: de Russische eigenaar heeft de boot destijds aangeschaft voor meer dan 400 miljoen dollar.

Andrey Melnichenko heeft een vermogen van 18.8 miljard dollar volgens Forbes

De eigenaar van Sailing Yacht A, zoals het jacht heet, is de meest voornaamste aandeelhouder van kunstmestproducent EuroChem Group. Ook in het energiebedrijf SUEK heeft hij een behoorlijke vinger in de pap. Al die bemoeienissen hebben hem geen windeieren gelegd: zijn vermogen wordt geschat op zo’n 17.9 miljard dollar. Hij staat daarmee net in de top 100 van de rijken der aarde. Volgens Forbes is de Rus overigens nog net iets rijker, namelijk 18.8 miljard dollar. Met zo’n vermogen is het aanschaffen van zo’n jacht dus niet echt een probleem.