Wie was Het Beest van Harkstede ?

Inmiddels staat de documentaire online op Videoland: Het Beest van Harkstede.  In de aangrijpende en huiveringwekkende documentaire draait het om (de aanloop tot) de moorden die Willem van Eijk pleegde. Hij is verantwoordelijk voor minstens vijf moorden, waarvan hij de eerste twee pleegde in de jaren ’70. Voor deze moorden, waarbij hij één scholiere en één verpleegster vermoordde, kreeg hij achttien jaar cel en TBS opgelegd.  Na zijn vrijlating pleegde van Eijk echter nóg drie moorden. Ditmaal waren Groningse prostituees zijn slachtoffers.

Nabestaanden

In Het Beest van Harkstede komen meerdere mensen aan het woord. Zo zijn er bekenden, nabestaanden en buren, die vertellen over hoe zij de nasleep van de moorden beleefden. Opvallend is dat ook Adrie haar kant van het verhaal vertelt. Adrie is van Eijk’s ex-vrouw. Zij trouwde met de psychopaat en seriemoordenaar terwijl hij nog in een TBS kliniek zat. Adrie heeft zo haar eigen theorieën en opvattingen over de moorden die van Eijk pleegde. Een lugubere theorie is dat hij één lijk voor hun varkens heeft gegooid, om dit zo uit te weg te ruimen.

Documentaires zoals Het Beest van Harkstede

De documentaire is deels gebaseerd op het boek Anatomie van een moordenaar. Dit boek schreef schrijver Sytze van der Zee naar aanleiding van dertig gesprekken met de seriemoordenaar. Van der Zee komt zelf ook aan het woord in de documentaire. Eerder al maakte hij bekend over van Eijk dat dit een nare, psychopathische verschijning was en moeilijk te interviewen. Ook Netflix biedt veel true crime documentaires aan. The Confession Killer en The Devil Next Door zijn hier beide voorbeelden van.