Goede misdaadseries

De mens is eindeloos geïntrigeerd door gevaar. De mens kan er ook niet tegen als een mysterie niet opgelost lijkt te kunnen worden. Die twee dingen komen samen in goede, gebalanceerde misdaadseries. Het zijn series waarin we ons voor even in de huid van een echte detective wanen. Want iedereen heeft weleens voorgesteld hoe het is om in de schoenen van Fox Mulder te staan.

Het zijn misdaadseries die gekenmerkt worden door een grauwe sfeer en een complex script. Het tempo ligt soms misschien laag, maar voor je het weet kan je niet meer stoppen – zo kan het blijkbaar voorkomen dat op een regenachtige maandagavond ineens heel Mindhunter seizoen 2 gebinged hebt. Wij hebben vijf goede misdaadseries op een rij gezet die de echte crime-fan gezien wil hebben.

Mindhunter

IMdb: 8,6

Laten we dan ook maar gelijk beginnen Mindhunter, een van de meest overtuigende misdaadseries van de laatste jaren. In seizoen één zagen we hoe Holden Ford en Bill Tench met de hulp van psychologe Wendy Carr een taskforce opzetten binnen de FBI, die onderzoek doet na seriemoordenaars. In seizoen twee krijgen we te zien hoe het team onder een nieuwe leidinggevende van bovenaf de werkzaamheden uitbouwt. Ze gaan verder met het intensief ondervragen van veroordeelde veelplegers, waaronder berucht sekteleider Charlie Manson. Moeten ze de sensatie op zoeken zoals Holden wil, of juist de wetenschap zoveel mogelijk dienen, zoals Wendy graag zou zien?

 

True Detective

IMDb: 9,0

Een andere titel die behoort tot de belangrijkste misdaadseries van het moment is HBO’s True Detective. In ieder seizoen staan er een nieuwe setting, plot en cast centraal. Seizoen één kreeg zeer goede kritieken met Woody Harrelson en Matthew McConaughey, die vertellen over een schokkende zaak waar ze jaren eerder in Louisiana de moord op een prostituee onderzochten. Het tweede deel met onder andere Rachel McAdams en Colin Farrell deed het iets minder, maar voor seizoen drie met onder andere Mahershala Ali was de serie helemaal terug. De verbindende factor tussen de seizoenen is schrijver Nic Pizzolatto.

 

The Wire

IMDb: 9,3

The Wire is de absolute moderne klassieker op het gebied van misdaadseries. In een tijd dat HBO ook series als The Sopranos uitzond, liet The Wire juist de kant de wetshandhaving zien. De misdaadserie is gesitueerd in Baltimore, een stad aan de oostkust die te maken heeft bendegeweld, georganiseerde misdaad en een hoog aantal moorden. Bureaucratie en corruptie op bestuurlijk niveau maken de zaken niet echt gemakkelijker. Hoewel over vijf seizoenen het verhaal van veel verschillende kanten uit alle lagen van de samenleving vertelt, kan Jimmy McNulty (Dominic West) min of meer gezien worden als hoofdpersonage. Een van de meest realistische afspiegeling van bendeoorlogen in achterstandswijken vind je in deze serie.

 

Sherlock

IMDb: 9,1

Ook Engeland kan er qua misdaadseries natuurlijk wat van. NPO2 vult hele zondagavond-programmeringen met Britse detectiveshows als Midsomer Murders. Met een 9,1 op IMDb is Sherlock een van de meest gewaardeerde series op dit gebied. In deze serie van de BBC is het achttiende eeuwse personage Sherlock Holmes vertaald naar de 21ste eeuw en wordt hij gespeeld door Benedict Cumberbatch. Holmes is even geniaal en briljant als dat hij onhandelbaar. Hij is een raadgevende adviseur bij de Londense politie en wordt bijgestaan door zijn trouwe compagnon dr. John Watson, hier gespeeld door Martin Freeman.

 

Sharp Objects

IMDb: 8,2

Hoewel misschien wat aan de korte kant ten opzichte van andere misdaadseries, maar de acht afleveringen van HBO’s miniserie Sharp Objects zijn voor de crime-fanaat zeker de moeite waard. Camille Preaker is een journaliste in St. Louis, die kampt met alcoholisme en recentelijk voor psychische problemen in behandeling geweest. Haar eindredacteur heeft haar goed door en stuurt haar terug naar ouderlijk dorp Wind Gap om een de moord op een 13 jarig meisje te onderzoeken, in de hoop dat ze in rustiger vaarwater terecht komt. Al gauw steken oude gebreken en onopgeloste problemen uit het verleden de kop op.

 

Liever een flinke berg actie? Dit zijn de hoogst genoteerde actiefilms op IMDb.