The Confession Killer is de nieuwe true crime documentaire

Netflix heeft, als het op spanning en misdaad aankomt, een groot aanbod. Wellicht de meest gruwelijke en vreselijke voorbeelden hiervan zijn “true crime” documentaires. Dit zijn documentaires die de waargebeurde rechtszaken rondom seriemoordenaars en ijskoude criminelen laten zien. Een recent voorbeeld hiervan is The Devil Next Door. Ook in The Confession Killer staat een waargebeurde zaak centraal waarin niet alles blijkt te zijn wat je zou denken.

The Confession Killer

Valse bekentenissen in The Confession Killer 

De documentaire gaat over de opvallende bekentenissen van Henry Lee Lucas. Hij werd in de jaren 80 veroordeeld voor het plegen van drie moorden, waaronder die op zijn eigen moeder. Terwijl hij hierover werd verhoord, verklaarde Lucas ook de dader te zijn in veel andere, nog onopgeloste moordzaken. Zoveel moordzaken, dat hij zelfs de beruchte bijnaam van The Confession Killer kreeg. Hij werd uiteindelijk veroordeeld voor elf van deze moorden. Maar daar bleef het niet bij. Al gauw ontstonden er namelijk onder aanklagers en politieagenten twijfels over hoe waarheidsgetrouw zijn bekentenissen waren. Zij kwamen er achter dat hij alle moorden simpelweg niet kon hebben gepleegd en de verhoorders dus bleef voorliegen.

De zaak van Henry Lucas uitgelicht

In de documentaire is te zien dat Lucas tijdens de verhoren veel privileges kreeg: milkshakes en lekker eten, maar ook vrijheid om te gaan waar hij wilde zonder geboeid te zijn. De nieuwe status (haast die van een beroemdheid) die hij kreeg, was een mogelijke reden voor zijn valse bekentenissen. Door laks handelen van de ondervragers was hij tevens in staat om bepaalde gokken te doen over de moorden. Verschillende redenen voor zijn gedrag, maar ook de vergaande gevolgen van de bekentenissen komen allemaal aan bod in The Confession Killer. Mocht je hier nieuwsgierig naar zijn, dan is de documentaire vanaf 6 december te zien op Netflix.