The Devil Next Door toont true crime

The Devil Next Door is een controversiële true crime documentaire. Dit soort documentaires vertellen waargebeurde criminele zaken na. Vaak staat één sadistische moordenaar hierin centraal. Voorbeelden hiervan zijn het razend populaire Making a Murderer en Conversations with a Killer: the Ted Bundy Tapes. In The Devil Next Door staat geen seriemoordenaar centraal, maar een bewaker van een concentratiekamp.

Man met twee gezichten in The Devil Next Door 

In 1975 werd een lijst opgesteld van Oekraïense mensen die er van werden verdacht dat ze met de Duitsers samenwerkten in de Tweede Wereldoorlog. Eén van de namen op deze lijst was die van John Demjanjuk, een Amerikaans burger. Hij had op dat moment een grote familie en was werkzaam bij Ford. Niemand had ook maar een vermoeden van zijn duistere verleden. Een paar jaar later kwam Israël met het verzoek tot uitlevering van Demjanjuk. Zij wilden hem aanklagen voor zijn vermeende oorlogsmisdaden.

The Devil Next Door

Ivan de Verschrikkelijke

The Devil Next Door gaat over de lange rechtszaak tegen Demjanjuk. Er komen veel getuigen, bewijsstukken en juridische strategieën aan bod. Belangrijke aanknopingspunten voor Demjanuk’s echte identiteit waren onder andere getuigenissen. Veel overlevenden van het concentratiekamp Treblinja (in het door Duitsland bezette deel van Polen) herkenden de man. Zij waren van mening dat hij “Ivan de Verschrikkelijke” was. Dit was één van de kampbewakers in Treblinja.

Ivan de Verschrikkelijke had de leiding over twee gaskamers. Hij stond bekend als ongelofelijk sadistisch en maakte onder andere gebruik van een zwaard om zijn slachtoffers te martelen en doden. Als kampbewaker was Ivan de Verschrikkelijke verantwoordelijk voor de moord op duizenden joden.

Wie was John Demjanjuk echt?

The Devil Next Door probeert de waarheid te achterhalen. De vijf afleveringen volgen het gehele proces, vanaf de eerste beschuldigingen tot de uiteindelijke afloop. Wie was Demjanjuk? Was hij schuldig aan de gruwelijke oorlogsmisdaden die hem worden verweten? In dat geval was hij één van de ergste oorlogsmisdadigers die nog kon worden berecht. Of was er sprake van een complottheorie en dus een heksenjacht op een onschuldige man?

Daniel Sivan en Yossi Bloch, de producenten van de documentaire-reeks, werpen een licht op deze vragen. De serie is vanaf nu te zien op Netflix.