Van tevoren: ontspan en keep it cool

Het kan spannend zijn, de eerste keer zoenen met iemand. Hoe ervaren je ook bent, je leert iemand toch kennen op een manier die je nog niet kende van diegene. Je hebt één date gehad, of misschien wel twee of drie. Dan gaat het om de juiste instelling die het goed maakt, oftewel de ontspanning. Het is maar een kus! Leg er dus ook niet te veel druk op en houd de spanning laag. Zo leg je de lat voor jezelf niet te hoog en kan het alleen maar meevallen.

Voel je timing aan

Je kunt natuurlijk niet op ieder gewild moment even je date zoenen. Hoe graag je het ook zou willen, misschien kan de verkeerde timing helemaal in het verkeerde keelgat schieten. Je weet nooit precies wanneer iemand klaar is voor de zoen, het staat immers niet op het voorhoofd geschreven. Daarom moet je af en toe wel een beetje het heft in handen nemen en er een beetje non-verbale communicatie tegenaan moeten gooien. Houd net iets langer oogcontact, kijk je date even intens aan en begin met kleine aanrakingen, zoals een arm om op de zij. Als dit in de smaak valt kun je verdere stappen zetten, maar forceer niet! Er is niks zo vervelend als een opdringerige man.

zoenen

Wat wel en niet te doen bij het zoenen

Je adem: een belangrijke factor waar je niet té veel aandacht aan moet besteden. Eet geen klodder knoflooksaus vlak voor je kus, maar je hoeft ook geen rol pepermunt en heel flesje mondspray naar binnen te werken. Een slok water voor de kus neutraliseert al veel luchtjes. Vervolgens als het eenmaal zover is: onthoud dat je tong geen roerstaaf is. Houd het subtiel en leuk en ga ook niet gelijk kijken tot hoe ver je achterin de keel kunt komen. Niemand vindt het leuk om een tong aan de huig te voelen kriebelen. Probeer eerder te focussen op de lippen en bouw het op. Wacht op een reactie en laat je meevoeren in de flow.

Zoenen: hoe nu verder?

Nu kan je techniek verder verfijnd worden. Belangrijk om rekening mee te houden: wat vindt je partner leuk bij het zoenen? Een kort kusje of een flink lange zoenpartij? Hoe stevig houd je iemand vast? Dit zijn dingen die je aan moet voelen en beter niet zelf voor iemand kan bepalen. Het hangt dus altijd van je partner af hoe je het zoenen meer maakt dan alleen elkaars monden op elkaar drukken. En last but nog least: houd het spannend! Probeer te variëren. Zoenen is iets intiems, dus dat mag je er ook best van maken als je elkaar echt leuk vindt. Ga af en toe eens naar de nek, geef wat kusjes. Op een gegeven moment leer je de gevoelige plekjes van je partner kennen en hier kun je op inspelen. Wie weet waar het allemaal nog van komt…

Nog niet zeker van je zaak? We hebben nog meer tips voor bij het zoenen!

zoenen