Gemiddelde huizenprijs: vraagprijs en verkoopprijs

Inmiddels is de vraagprijs van een gemiddelde te koop staande woning gestegen tot 454.000 euro. Dit is bijna een half miljoen. Dit is wel een stuk hoger dan de daadwerkelijke gemiddelde huizenprijs. Een huis wordt niet veel verkocht voor de vraagprijs. Vaak wordt er onder de vraagprijs geboden op een huis en wordt de verkoopprijs dan omlaag bijgesteld. Als een huis twee jaar te koop staat kan er ook wel eens 20% onder de vraagprijs worden geboden en verkocht. De gemiddelde verkoopprijs van een huis was in het laatste kwartaal 326.000 euro. Dat zijn bedragen die veel beter binnenkomen dan die 4,5 ton.

Waarom zijn de huizenprijzen zo hoog?

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) komt de stijgende vraagprijs door de groeiende vraag naar woningen. De bevolking blijft groeien en jonge mensen willen een huis kopen. Ook worden er steeds minder huizen aangeboden. Bestaande huizen worden minder aangeboden, maar er komen ook minder nieuwe huizen bij. De laatste maanden komt dit mede doordat de bouw vertraging heeft opgelopen dankzij de verscherpte stikstofregels en de problemen met de PFAS-stoffen.

Huizenprijzen in Amsterdam

Je zou je afvragen wanneer die bubbel van de huizen nou eindelijk eens gaat knappen. Al zes jaar op rij stijgt de gemiddelde huizenprijs en zeker in Amsterdam blijven de prijskaartjes hoger oplopen. Mensen die jaren geleden een huis hebben gekocht in onze hoofdstad maken nu enorme winst. Toch dreigt er woningnood te komen voor Jan Modaal. Hoe mooi een Amsterdams grachtenpand ook is, het is voor de meesten gewoon niet te betalen.

gemiddelde huizenprijs

De gemiddelde huizenprijs stijgt ook omdat er ook steeds minder keuze is. Een jaar geleden kon de gemiddelde koper nog kiezen uit 3,6 huizen en nu is dat gedaald tot 2,8. De vicieuze cirkel wordt voor veel startende kopers een feit, omdat de prijs opgevoerd wordt door de grote vraag. Als de prijzen hoger worden gaan mensen boven de vraagprijs bieden van beschikbare huizen. Dat is namelijk nog steeds goedkoper dan een huis kopen dat voor heel veel geld te koop staat.