In Nederland gebruiken wij het begrip ‘modaal inkomen’ als referentiepunt van inkomenseffecten van maatregelen door de Overheid. Alleen zoals de meeste woorden in Nederland, heeft ook dit weer meerdere betekenissen. Het Nederlands Centraal Planbureau (CPB) neemt het gemiddelde inkomen als modaal inkomen in Nederland. ‘Jan Modaal’, wie is dat en hoeveel verdient hij?

Modaal inkomen in Nederland

Dat we het in Nederland niet slecht hebben, dat moge duidelijk zijn. Toch leeft 6% van de Nederlandse bevolking onder de armoedegrens. De armoedegrens is vastgesteld op €1.139 per maand voor een alleenstaande. In dit bedrag zit niet alleen een budget voor basisbehoeften (kleding, onderdak en voeding), maar er is ook wat aan toegevoegd voor ontspanning. Voor een stel zonder kinderen is het €1.550 en voor stelletjes met kinderen is dit bedrag €1.850. Best schokkend hoe weinig dit is, al helemaal als je het modaal inkomen meeneemt. Het modaal inkomen in Nederland is namelijk €36.000 per jaar, wat bruto ongeveer €2.770 per maand is. Het gemiddelde inkomen is dus ruim 2 keer zo hoog als de armoedegrens.

modaal inkomen nederland gemiddeld salaris

Salarissen per sector

Het inkomen is natuurlijk erg afhankelijk van je positie en welke sector je werkt. Sinds enkele jaren gaat onze koopkracht er ook steeds op vooruit en als we het mogen geloven, ook het besteedbaar inkomen. Alleen dat de politiek het iets te vaak door een roze bril ziet, dat staat vast. Maar naast alle verhogingen zien we ook dat het salaris gestegen is, ‘Thank God!’ Dit zijn de gemiddelde salarissen per sector:

 • Horeca: dat er niet veel loon wordt uitgedeeld in de horeca is bekend, mede door de relatief jonge mensen en het bijbaan gehalte erg groot is. Het gemiddelde loon ligt dan ook op €1.007 per maand.
 • Land-, bosbouw en visserij: helaas zijn dit de sectoren waar de lonen relatief laag liggen. Met een gemiddeld loon van €1.779 per maand is dit de ene laagste in de rij.
 • Zorg: constant zien we stakingen over de hoge werkdruk en lage salarissen, wat naar onzes inziens volledig terecht is. Het salaris ligt iets hoger dan bovenstaande, namelijk op €2.107.
 • Onderwijs: ook als docent hoef je niet op een vetpot te rekenen, het gemiddelde loon ligt namelijk op €2.628. Net onder het modaal inkomen.
 • Industrie: de eerste sector die officieel meer dan modaal verdient, je salaris ligt rond de €3.146.
 • Bouw: aangezien er steeds meer gebouwd wordt in Nederland is het logisch dat de lonen hoger zijn komen te liggen, je verdient nu gemiddeld €3.313
 • Informatie & communicatie: een salaris van €3.632 per maand, de specialisten onder ons weten hoe ze moeten onderhandelen over hun salaris.
 • Energiesector: de energiesector weet hoe ze het moeten verkopen, met een gemiddeld salaris van €4.244.
 • Delftstofwinning: de absolute topper uit de lijst, met een gemiddeld loon van €5.478 per maand, bijna twee keer meer dan modaal.

Mocht je nou zelf in een van deze sectoren vallen maar minder verdienen? Geen zorgen, met deze tips lul jij er een promotie of meer salaris uit!

Gemiddelde uitgaven

Wat doet de gemiddelde Nederlander nou met zijn geld? De uitgaven verschillen enorm per leeftijdscategorie, inkomensgroep en gezinssamenstelling. Wel kunnen we makkelijk onderscheid maken tussen al onze verschillende kosten.

Volgens het Nibud onderzoek zal Jan Modaal in 2019 meer dan de helft van zijn inkomen moeten spenderen aan de vaste lasten. De vaste lasten worden gemiddeld duurder en het aantal abonnementen loopt op. 91% van de Nederlanders onderschat daarbij overigens het aantal abonnementen wat ze heeft. Waar velen denken dat ze hooguit een paar abonnementen hebben, beschikken de meeste Nederlanders er tussen de 5 en 15.

Maar maak je geen zorgen! Er zijn gelukkig genoeg manieren om te besparen op je vaste lasten. Met deze tips kun jij in 2019 dik gaan besparen:

 • Zet allereerst op een rijtje welke abonnementen je hebt. Jongeren hebben gemiddeld tot wel 16 lopende abonnementen, dus kijk welke je nodig hebt.

 • Zeg alle verborgen en onnodige abonnementen op. Volgens onderzoek betaalt de gemiddelde Nederlander €50 per maand aan dergelijke abo’s.

 • Als je niet wilt opzeggen, kun je soms je abonnement ook gewoon downgraden.

 • Kijk of je kunt overstappen van energieleverancier. Dat kan honderden euro’s opleveren!

 • Ook overstappen van telecomaanbieder, verzekeraar, of mobiele telefonie kan lonen.

 • Ben je al lang ergens abonnee? Vaak kun je dan mooie kortingen krijgen, mits je langer bij deze leverancier blijft.