Een goede nachtrust is goed voor je. Het vermindert de kans op chronische ziektes, het houdt je hersenen en spijsvertering gezond en het stimuleert je immuunsysteem. Over het algemeen wordt er aanbevolen om tussen de zeven en negen uur slaap per nacht te krijgen, maar weinig mensen halen dit streven. Een van de strategieën om je nachtrust te bevorderen is het aanbrengen van een aantal wijzigingen in je dieet, omdat sommige voedingsmiddelen slaapbevorderende effecten hebben. Hieronder vind je negen soorten voedingsmiddelen die je helpen bij het in slaap komen en het doorslapen.

1. Amandelen

Het regelmatig eten van amandelen is in verband gebracht met een lager risico op enkele chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen. Dit komt door het gehalte aan gezond enkelvoudig onverzadigd vet, vezels en antioxidanten. Ook zitten amandelen vol met melatonine en het slaapbevorderende mineraal magnesium, twee eigenschappen waardoor ze perfect zijn om te eten voor de slaap.

amandelen slaap rust

2. Kalkoen

Veel mensen beweren dat kalkoen geweldig is om te eten voor het slapengaan. Er zijn geen studies die ondersteunen dat je slaperig wordt van kalkoen, maar veel mensen zweren bij dit voedsel. Kalkoen bevat met name het aminozuur tryptofaan, dat de productie van melatonine bevordert. Ook het hoge aantal eiwitten kan bijdragen aan slaperigheid na het eten van kalkoen.

3. Kamillethee

Er zijn aanwijzingen dat kamillethee je immuunsysteem stimuleert, depressie en angst tegengaat en en de gezondheid van de huid kan verbeteren. Kamillethee heeft bovendien ook nog verschillende eigenschappen die de slaapkwaliteit kunnen verbeteren. Een studie bij 34 volwassenen ontdekte dat degenen die 270 ml kamille-extract tweemaal daags gedurende 28 dagen innamen, 15 minuten sneller in slaap vielen en minder ’s nachts wakker werden dan de mensen die het extract niet consumeerden.

thee kamille rust slaap

4. Kiwi

Kiwi’s zijn rijk aan serotonine en antioxidanten, die beide de slaapkwaliteit bevorderen wanneer ze voor het slapengaan worden gegeten. Ook wordt er gesuggereerd dat vitamine C en carotenoïden gedeeltelijk verantwoordelijk kunnen zijn voor slaapbevorderende effecten. Men denkt dat dit te maken heeft met hun rol om ontstekingen te remmen.

5. Zuur bessensap

Van zuur bessensap is het ook bekend dat het slaperigheid oproept. De slaapbevorderende effecten zijn te wijten aan het hoge gehalte melatonine. In twee onderzoeken sliepen mensen met slapeloosheid, die tweemaal daags 8 ons zuur bessensap dronken voor twee weken lang, ongeveer anderhalf uur langer. Ook sliepen ze beter vergeleken met wanneer ze het sap niet dronken.

6. Vette vis

Vette vis, zoals zalm, makreel, tonijn en forel, zijn ongelooflijk gezond. De combinatie van de omega-3 zuren en de vitamine D die deze vissen bevatten, bevordert waarschijnlijk het in slaap komen. Uit een onderzoek waar mannen die gedurende zes maanden drie keer per week 300 gram Atlantische Zalm aten, ongeveer 10 minuten sneller in slaap dan de mannen die kip, rundvlees of varkensvlees aten.

zalm slaap slapeloosheid

7. Walnoten

Walnoten zijn een van de beste voedselbronnen voor het slaapregulerende hormoon melatonine. Het vetzuurgehalte van walnoten kan ook bijdragen aan de nachtrust. ze bieden een omega-3-vetzuur dat in het lichaam wordt omgezet in DHA. Dit kan de productie van serotonine verhogen, een slaapverbeterende chemische stof in de hersenen.

8. Passiebloemthee

Passiebloemthee is een andere kruidenthee die al jarenlang gebruikt wordt om de nachtrust te verbeteren. De kalmerende eigenschappen van passiebloemthee verlagen de stress- en angst in je lichaam, waardoor je makkelijker in slaap komt en rustiger slaapt.

witte rijst slaap slaperig

9. Witte rijst

Last but not least: witte rijst. Witte rijst kan gunstig zijn om voor het slapengaan te eten vanwege de hoge glycemische index. Dit kan je slaap verbeteren. In een onderzoek werden de slaapgewoonten van 1.848 mensen vergeleken op basis van hun inname van witte rijst, brood of noedels. Hogere rijstinname werd geassocieerd met betere slaap, inclusief langere slaapduur.