Wat moet je niet eten als je wilt afvallen?

Het is tegenwoordig hip om avocado’s, quinoa of glutenvrij te eten zonder dat mensen precies weten waarom ze het doen. Afvallen kan een goede reden zijn om je eetpatroon aan te passen. Denk daarom na wat je eet, waarom je het doet en luister naar je lichaam.

Avocado

Avocado lijkt erg gezond en dat is het ook maar bevat ook enorm veel calorieën. De vrucht bevat veel antioxidanten en gezonde vetten wat goed voor je lichaam is. Het nadeel is wel dat er per stuk 250 tot 400 calorieën in zitten en dat is veel als je probeert af te vallen.

avocado afvallen

Noten

Noten hebben tevens een label gekregen dat het gezond is, maar dat is het alleen als je het met mate eet. Het wordt vaak gegeten als vervanger van een ongezonde variant zoals chips, maar daardoor krijg je wel enorm veel calorieën binnen zonder dat je dit beseft. Een klein zakje noten van 100g bevat al gauw 600 calorieën en dat is aanzienlijk. Over het algemeen zijn noten goed voor je maar om af te vallen moet je dit niet overmatig eten.

Muesli

Voor veel mensen al een bekend verhaal maar muesli is killing voor je gezonde eetpatroon. Muesli bevat veel toegevoegde suikers of andere dikmakers waardoor het geen gezond ontbijt meer is. Ook bevat het vaak gedroogd fruit dat in tegenstelling tot vers fruit vreselijk ongezond is door de toegevoegde suikers. Muesli verpakkingen kunnen nog veel van elkaar verschillen dus bekijk het etiket en trek zelf je conclusies.

muesli afvallen

Yoghurt

Yoghurt met fruit erin klinkt erg gezond maar dit is niet altijd het geval. In dit soort yoghurts zit vaak geen vers fruit maar wordt er een fruitextract aan toegevoegd dat al boordevol met suikers zit. Een benaming als ‘mager’ kan je op het verkeerde spoor brengen aangezien er tot wel acht theelepels aan suikers worden toegevoegd.

Soep

Dan denk je dat je goed bezig te zijn door een soep te nemen en dan blijkt dat niet altijd het geval te zijn. Het wordt vaak gegeten als een lichte lunch of als vervanger van een broodlunch, maar heeft dus ook zo zijn nadelen. Kant en klare verpakkingen en voornamelijk de goedkope merken bevatten veel ongezonde ingrediënten zoals glucose siroop. Dat zorgt voor meer insuline in het lichaam en dus de kans op meer vet. Soep kan nog steeds gezond zijn maar dan moet je zelf de soep maken en de juiste ingrediënten kiezen.

soep eten gezond

Bij het afvallen of houden aan een gezond voedingspatroon zal je zelf veel moeten uitzoeken. Producten die op het eerste gezicht gezond lijken kunnen het averechtse effect hebben. Hoe je een goed voedingsschema op zet lees je hier.