Wat is endorfine?

Het gelukshormoon endorfine wordt door je lichaam zelf aangemaakt en is een neurotransmitter. Het doel van neurotransmitters is het doorgeven van boodschappen van de hersenen. Dit doen ze van en naar andere zenuwcellen. Endorfines werken in de eerste plaats pijnonderdrukkend, maar zijn ook medeverantwoordelijk voor het ontstaan van een gevoel van geluk of euforie.

 

Het gelukshormoon endorfine speelt ook een grote rol bij het ervaren van stress. Het kan stress namelijk goed bestrijden. Dat komt namelijk door de aanmaak van cortisol. Stress helpt ons namelijk alert zijn in gevaarlijke situaties. Tegenwoordig schieten we nog steeds in de stress en niet om een gevaarlijk situatie, maar dan om kleine dingen zoals een vervelende baas of een deadline.

Hoe maak je het gelukshormoon endorfine zelf aan?

Als je je down voelt, dan kan dat komen doordat je weinig endorfine aanmaakt. Zelf kan je invloed hebben op de aanmaak van endorfine. Op deze manieren kan je je het gelukshormoon endorfine zélf aanmaken.

1. Sporten

Sporten is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Dagelijkse lichaamsbeweging verlaagt de cortisolspiegel in het lichaam en stimuleert de aanmaak van endorfine. Je moet tenminste 12 minuten intensief sporten om een geluksgevoel boost te krijgen.

2. Chocolade

Vet en suikers geven ons lichaam een endorfine boost. Vooral donkere chocolade zorgt voor deze boost. Dat is niet alleen rijk aan antioxidanten en zit boordevol voedingsstoffen, maar cacao, het belangrijkste ingrediënt dat wordt gebruikt om chocolaatjes te maken, triggert de hersenen om endorfine vrij te maken. 

3. Lachen

Lachen en positief denken is belangrijk voor de aanmaak van het gelukshormoon en niet alleen voor dat. Lachen verbetert je zuurstofopname, stimuleert je hart, longen en spieren en verhoogt je endorfine. Kortom: lachen is gezond.

4. Mediteren

Mediteren helpt je bewust te worden van je gedachten en gevoelens. Door de diepe ontspanning en juiste ademhaling maakt je lichaam endorfine aan.

5. Liefde

Het gevoel van liefde maakt endorfine aan. Heb jij het gevoel dat je de hele dierentuin in je buik hebt? Dan is dat het gelukshormoon.

6. Massage

Het krijgen van een massage biedt zowel fysieke als psychologische voordelen. Huid-op-huid-aanraking is ontzettend belangrijk voor de mens. Een knuffel, maar ook een massage werkt positief voor de aanmaak van de gelukshormonen oxytocine, serotonine en ook endorfine. De mentale voordelen van een massage zijn het verlagen van de niveaus van stresshormonen en het vrijgeven van die feelgood-hormonen.

7. Daglicht

Voor de aanmaak van vitamine D hebben we daglicht nodig. Dit zorgt ervoor dat we ons goed voelen. De ultraviolet straling van licht zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt. Zo kan je een Vitamine D tekort herkennen.

Dacht jij altijd dat ‘geld maakt niet gelukkig’ onzin was? Lees eens: stop met geld uitgeven aan deze dingen.