1. Besteed je geld niet aan materiële dingen

In het begin ben je blij wanneer je een nieuwe telefooncase of een vers paar sneakers hebt gekocht. Na een tijd is die blijheid ver te zoeken. Materiële dingen zullen namelijk slijten. Je kan je geld beter uitgeven aan parachutespringen in Nederland of een reis naar een land waar je nog niet geweest bent. De ervaringen die je dan opdoet verrijken je leven  pas écht en hierdoor ervaar je wel geluk op de langere termijn.

2. Deel je geld met anderen voor geluk

Uit het onderzoek blijkt dat wanneer je geld met anderen deelt jezelf gelukkiger wordt. Het kan bijvoorbeeld een donatie zijn aan een goed doel of een rondje in de kroeg betalen voor je vrienden. Dunn wijst in haar boek “Happy money” op het feit dat de mens het sociaalste wezen op aarde is en hier ook behoefte aan heeft. Doordat je waardering van anderen krijgt, op het moment dat je jouw geld met hun deelt, wordt je blij en geeft dat voldoening. Een sociaal gebaar is veel meer waard dan dat je in eerste instantie zou denken.

man man geld uitgeven

3. Geef je geld uit aan de kleine dingen

Elke dag wil je geld besparen. Je koop dat ene biertje dat je zo lekker vindt, omdat het in de bonus is of je boekt een vlucht waarbij je twee keer moet overstappen zodat je 5o euro bespaart. Maar we trekken onze portemonnee open op het moment dat het een grote aankoop is. Zo besteed je ineens 1.000 euro extra aan je nieuwe auto, zodat je mooiere velgen en stoelwarming hebt.

Vaak denken mensen dat wanneer je geld op deze manier uitgeeft, je er gelukkiger van wordt. Echter is dit niet het geval.

Wanneer je een nieuwe auto van 30.000 euro aanschaft, lijkt een bedrag van 1000 euro (dat je hebt uitgegeven aan een stel nieuwe velgen en stoelverwarming) niet veel. Maar van die duizend euro extra had je bijvoorbeeld een jaar lang die lekkere cappuccino kunnen halen bij de koffietent op de hoek,  een dozijn aan avonden met vrienden wat kunnen drinken of je vriendin een paar keer in het jaar kunnen verassen. Het geld kan je beter uitgeven aan de kleinere dingen. Op deze manier maak je jezelf vaker gelukkiger.

4. Besteed geld om ergens naar uit te kijken

Volgens Dunn heeft het van tevoren uitgeven van je geld een positievere impact op het geluk. Je wordt al blij wanneer je weet dat je op vakantie gaat of een wedstrijd van je favoriete voetbalclub bij gaat wonen. Dit komt doordat je ernaar naar uitkijkt. Je maakt je minder zorgen om het geld en je gaat er veel meer van genieten.

Je kan dit natuurlijk ook andersom doen. Soms wil je een item nu hebben en er later voor betalen. Dit kan je beter niet doen, want dit zijn de echte Happiness Killers. Op het moment dat de rekening moet worden betaalt, ben je helemaal niet meer zo blij. Op basis van het onderzoek van Dunn wordt het je dan ook aangeraden om eerder geld uit te geven aan dingen waar je naar uit kan kijken.

Pas je bestedingspatroon aan, want jouw Pursuit of Happiness begint hier.