2019 in film: dit waren de toppers

In 2019 werden veel succesvolle films uitgebracht. Acteurs als Matt Damon, Brad Pitt en Al Pacino waren te zien in films die onmiddellijk konden worden bestempeld als kaskrakers en klassiekers. Nu we het nieuwe jaar naderen is het tijd om terug te blikken op de absolute hoogtepunten binnen de filmwereld van 2019. Welke film heeft de verwachtingen waargemaakt? En welke staat er nog op jouw lijstje voor 2020?

Ford v. Ferrari

In Ford vs. Ferrari wordt een rivaliteit tussen de twee auto-merken uit de titel uitgevochten tijdens de Le Mans van 1966: een autowedstrijd die 24 uur lang duurt. Carroll Shelby (gespeeld door Matt Damon) krijgt de opdracht om samen met Ken Miles (Christian Bale) een team samen te stellen namens Ford voor de race. Wat volgt is een lange weg om een auto te ontwikkelen die sneller is én Ferrari uiteindelijk te verslaan. Maar deze onmogelijke opgave blijkt niet zonder problemen behaald te worden.

Once Upon a Time in Hollywood

Deze film, geregisseerd door de legendarische Quentin Tarantino, neemt ons mee naars het Hollywood van ’69. Hier is Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) een acteur die samen met zijn stuntdubbel Cliff Booth (Brad Pitt) aan zijn inzakkende carrière werkt. Hierbij raken ze betrokken bij de moorden die sekteleider Charles Manson en zijn volgelingen uitvoeren. Andere rollen zijn onder andere voor Al Pacino en Margot Robbie. Once Upon a Time in Hollywood is een typische Tarantino film, met veel verschillende verhaallijnen, terugkerende acteurs en veel geweld.

The Irishman

“I heard you paint houses.” Als jij de lange The Irishman hebt gezien, weet je dat die vraag minder onschuldig is als je zou vermoeden. De film is gebaseerd op het leven van Frank Sheeran. Sheeran ontpopte zichzelf van een simpele vrachtwagenchauffeur tot huurmoordenaar en sleutelfiguur in de maffiawereld. Laat de lange tijdsduur van de film je vooral niet tegenhouden: je kunt ook The Irishman in vier delen kijken.

Marriage Story

Deze film is pas net uitgekomen, maar is qua recensies nu al boven The Irishman uitgestegen. In Marriage Story staat een stel centraal (gespeeld door Scarlett Johansson en Adam Driver). van elkaar besluit te scheiden. Wat volgt is een droevige, ontroerende weg naar een leven zonder elkaar. Wie krijgt hun zoon? En hoe moeten ze na deze beslissing nog met elkaar communiceren? Er is ook een rol weggelegd voor hun advocaten, die voor twee verschillende benaderingen van het fenomeen scheiden zorgen.

The Lion King

Hij was een groot succes dit jaar: de remake van The Lion King. Ditmaal geen animatiefiguurtjes, maar realistische leeuwen, everzwijnen en stokstaartjes. De meningen waren verdeeld over deze versie: sommige mensen vonden de film te gek, anders bekritiseerden het feit dat de dieren té echt leken, of (een gebrek aan) veranderingen. Het verhaal van Simba die na de dood van zijn vader vlucht, blijft legendarisch. Ook de liedjes kunnen de meeste dromen. Op muzikaal gebied kent deze versie de toevoeging van Beyonce.