In Le Mans ’66 draait alles om winnen

In Le Mans ’66 wordt er een jarenlange vete uitgevochten tijdens de 24 uur van Le Mans. Deze legendarische autorace duurt een gehele dag en staat centraal in de film. We volgen hierin twee totaal verschillende personages, die het onmogelijke mogelijk proberen te maken: het winnen van de race.

Le Mans 66

Tegenpolen in Le Mans ’66

Matt Damon speelt Carroll Shelby, een ex-coureur die gedwongen moest stoppen na een verslechterde hartconditie. De rol van de charismatische, Britse Ken Miles wordt vertolkt door Christian Bale. Ken en Carroll zijn als water en vuur: Ken heeft een kort lontje en is nogal plat, terwijl Carroll moeilijk te doorgronden is en worstelt met zijn eigen problemen. Zij worden samen onderdeel van het team dat namens Ford de 24 uur van Le Mans moet winnen. Hun grootste tegenstander is heersend kampioen Ferrari.

Tegenslag na tegenslag

Het doel dat beide mannen voor ogen hebben is niet te behalen zonder slag of stoot. Zo  worden ze tegengewerkt door bepaalde medewerkers van Ford en lijkt Ken’s huwelijk er ook aan onder door te gaan. Door niet op te geven en jarenlang te sleutelen aan een steeds lichtere en snellere auto begint het team van Ford uiteindelijk aan de race.

Le Mans 66

Onvoorspelbaar tot de laatste meters

Door de gehele film scheuren er genoeg auto’s voorbij op en naast het circuit. De uiteindelijke race vindt relatief laat in de film plaats. Gelukkig is er tegen die tijd genoeg aandacht besteedt aan de race zelf én de ontwikkelingen aan de zijlijn. Doordat er in de film wordt opgebouwd naar deze race zijn de verwachtingen hoog, maar de special effects en Ken’s doorzettingsvermogen stellen niet teleur. Tegen het einde van de race loopt de film het risico om voorspelbaar te worden. Toch is dit niet het geval. Met een aantal plot-twists weet de film tot de laatste meters van de race te boeien.

Mooie thematiek

Le Mans ’66 vertelt hiermee niet alleen een verhaal over een legendarische autorace, maar ook over doorzettingsvermogen, vriendschap en wat het betekent om alles te geven voor een droom. De film is net als oorlogsfilm Midway nu te zien in de bioscoop. Om je voor te bereiden op de film, hieronder nog één keer de trailer.