De betekenis

De term, emotionele relatie, zegt het eigenlijk al een beetje. Je gaat een relatie aan met iemand zonder ook maar enig lichamelijk contact te hebben. Dan hebben we het niet over het geven van een knuffel of een schouderklopje, maar uiteraard over seks.

De band die je met iemand hebt in dit soort relaties is puur en alleen op emotioneel gebied gefocust.  Je hebt een bepaalde connectie met iemand, maar dit is alleen gericht op je mentale gezondheid. Je deelt je gedachtes, praat bijvoorbeeld over je werk of kan enorm met iemand lachen.

Het hebben van een emotionele relatie met iemand hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het is namelijk goed om deze vorm van relaties in je leven te hebben, maar er is wel een groot keerpunt. Namelijk het hebben van een diepgaande emotionele relatie met iemand terwijl je in een relatie zit.

emotionele relatie betekenis MAN MAN

Vreemdgaan op emotioneel gebied

Vreemdgaan linken we eigenlijk altijd met het hebben van seks, of iets in die trant, met iemand die niet je eigen partner is. Maar het blijkt dat vreemdgaan op emotioneel gebied ook een issue is. Hierbij heb je naast je relatie ook een close vriendschap met iemand, zonder dat dit je partner is.

Dit kan gezien worden als emotionele ontrouw. Ook al heb je geen seks met degene, je gaat vreemd op emotioneel gebied. Hierdoor ontstaat er namelijk en groot vertrouwensprobleem bij je huidige partner en kan het zijn dat je relatie gaat wankelen. 

emotionele relatie betekenis MAN MAN

Red flags!

Het gevaar van een emotionele relatie is dat het vaak onschuldig begint. Je voert wat casual gesprekken met iemand, gaat lunchen of een drankje drinken in de avond. Dit kan echter snel escaleren. Je gaat bijvoorbeeld steeds vaker praten over je huidige relatie. Je deelt steeds diepere informatie en neemt daardoor onbewust meer afstand van je partner.

Om erachter te komen of je een emotionele ‘affaire’ hebt kun je jezelf een aantal dingen afvragen. Bijvoorbeeld bespreek ik met degene dingen die ik niet met mijn partner kan bespreken?

Het hoeft uiteraard geen reden te zijn om je relatie te verbreken, maar je zult goed na moeten gaan denken over wat je wilt. Misschien is het wel een teken dat jullie toch niet zo goed bij elkaar passen en beëindig je de relatie. Of je zult moeten investeren in je relatie.