Wanneer je moet toegeven dat je bent vreemdgegaan

Een moment van zwakte is een ding, maar een langdurige affaire – zeker eentje waar je gevoelens voor een ander ontwikkelt – moet besproken worden met jouw partner. Stel jezelf deze drie vragen: Denk je de gehele dag door aan deze vrouw en vertel je haar alles? Bel en text je haar stiekem? Heb je fantasieën over het verlaten van je partner voor haar?

Wanneer het antwoord ja is op deze vragen, dan zit je waarschijnlijk in een emotionele affaire. Toegeven is uiteraard van cruciaal belang wanneer je iets voor iemand anders voelt. Wil je dit toch afkappen en deze gevoelens geen gehoor geven, dan is het wel van belang dat bepaalde zaken gaan veranderen binnen jullie relatie. Je start namelijk geen affaire met iemand anders, wanneer jouw relatie helemaal goed is.

Ook moet je de waarheid vertellen wanneer jouw partner merkt dat er iets aan de hand is en er naar vraagt. Erover liegen – en haar het gevoel geven dat ze gek is om het überhaupt te denken – zal een negatief effect op jullie gehele relatie hebben. Want naast dat jij niet zeker bent over jullie relatie (aangezien je vreemd gaat) begint ook zij aan haar perceptie over jullie relatie te twijfelen. Doe je dit dan zul je later lastig terug kunnen, want dan is het vertrouwen volledig weg.

Het goede nieuws is, wanneer je opbiecht dat je bent vreemd gegaan (en zij je vergeeft), is de kans groot dat jullie relatie erop vooruit zal gaan. Jullie zullen eerst in een gat belanden, maar zullen er alles aan doen om hier uit te komen. Door opener en eerlijker tegen elkaar te zijn bereiken jullie iets wat jullie voorheen niet hadden.

Wanneer je niet moet vertellen dat je bent vreemdgegaan

Er zijn bepaalde scenario’s waarbij het denkbaar is om je mond te houden. Stel jezelf de volgende vragen: Was de gebeurtenis een eenmalige actie? Heb je het veilig gedaan? Voel je je er ongelofelijk rot en schuldig over? Wanneer de situatie zich nog eens voordoet, kun je jezelf dan wel beheersen om het niet te doen?

Is het antwoord ja op alle vragen, dan kun jij misschien maar beter je mond – en je gulp – dicht houden. In dit soort situaties kan het voor jouw soms beter zijn om het te vertellen, maar jouw partner zal zich eeuwig rot voelen over jouw verraad.

Dat betekent echter niet dat je jouw handen kunt wassen in onschuld en het incident maar moet vergeten. Wanneer je zeker weet dat je jouw relatie voort wilt zetten, dan zul je er achter moeten komen waar jouw ontrouw vandaan komt. Zodra je weet wat de oorzaak is kun je beginnen met het herstellen van jullie relatie. Een patroon van constant vreemdgaan en jezelf een vrijbrief geven kan een schadelijke cyclus worden voor jezelf.

Hoe vertel je jouw partner dat je bent vreemdgegaan

Wanneer je ervoor kiest om op te biechten dat je bent vreemd gegaan, vertel haar dit dan op de minst pijnlijke manier. Focus je op jouw fouten en niet die van haar, alles waarmee je ook maar een beetje kenbaar maakt dat het rechtvaardig is wat je hebt gedaan, zal de situatie verergeren. Geef in plaats daarvan aan dat je het vertrouwen opnieuw wilt opbouwen en zeg dat je erkent dat je een ongelofelijke fout hebt gemaakt. Vertel wat er is gebeurd wanneer jullie beiden nuchter zijn. Wees er ook op voorbereid dat je wellicht meer te weten gaat komen dan dat je daadwerkelijk wilt. Wanneer ze vraagt naar details, vraag haar dan of ze dit echt wilt weten. Zeg dat ze de waarheid verdient en dat je niets wilt verbergen, maar dat details haar enkel meer schaden.relatie vreemdgaan opbiechten man man

Het herstelproces voor een koppel kan tot zo’n twee jaar duren. Gedurende deze tijd zul je geduldig moeten zijn en zul je terugvallen moeten accepteren. Details kunnen dit proces enkel zwaarder maken, daarom is het belangrijk open te zijn, maar enkel de essentiële zaken te vertellen. En enkel alles te vertellen wanneer ze dit echt wilt. Luister naar haar zonder boos te worden en zonder dat zij boos wordt. Wellicht is het goed om samen naar een relatietherapeut te gaan, om zo jullie vertrouwen te herstellen.

Wees echter een echte gentleman en kom niet in deze situatie. Voorkomen is beter dan genezen.