Het nut van een pauze

Het houden van een pauze zorgt ervoor dat je focus weer even wordt aangescherpt. Het ligt er alleen aan hoe jij je pauze indeelt. Volgens Carson Tate, schrijver van Work Simple: Embracing the Power of Your Personal Productivity Style, gaat het bij het nemen van een pauze vaak om dezelfde reden mis. Veelal nemen we een pauze, maar zijn we nog steeds bezig met ons werk. Zoals je mail checken terwijl je iets aan het eten bent.

Tate legt uit dat het een pré is om alles wat met je werk te maken heeft neer te leggen. Hiermee ben je weer opgefrist waardoor je creatiever bent en gefocust te werk kan gaan. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tijdens je pauze om deze wel effectief te maken. Afhankelijk van de tijdsduur, zijn er een aantal tips die je goed kunt gebruiken.

efficiënt pauze nemen MAN MAN

5 tot 10 minuten

Eén van de meest simpelste dingen die je kunt gaan doen, is bewegen. Dit zorgt ervoor dat je bloedcirculatie weer op gang komt. Het maakt niet uit op welke manier. Je kunt de trap op en af lopen, een blokje om gaan of voor de sportievelingen onder ons wat push ups of jumping jacks. Niks doen, maar dan ook letterlijk niks, is ook een goede optie om even uit te zoomen van je werk. Concentreer je op je ademhaling, doe een korte mindfulness oefening of ga lekker dagdromen.

efficiënt pauze nemen MAN MAN

30 minuten

Maak een wandeling in de frisse buitenlucht. Je spendeert bijna heel je dag zittend achter een bureau, wat je energie level erg kan verlagen. Door te gaan bewegen krijg je weer energie en kun je er weer even tegenaan. Doe dit eventueel met een vriend of collega, socializen helpt. Je werkruimte opruimen is ook een goed voorbeeld om weer nieuwe energie te krijgen. Rommel of een onoverzichtelijk bureau zorgt namelijk voor stress. Doe dit bijvoorbeeld als het regent buiten en ga daarna even je benen strekken op het kantoorterrein zodat je weer ontspannen terugkomt.

efficiënt pauze nemen MAN MAN

60 minuten

Ga de deur uit! Pak ergens een lunch of een kop koffie om even weg te zijn van je werkomgeving. Doe dit, als je toe bent aan sociaal contact, samen met iemand die je kent. Heb het over van alles en nog wat, behalve werk. Heb je het gevoel dat je hoofd overvol zit en je daarom niet meer efficiënt kan werken? Doe dan een brain dump. Schrijf je gedachte op en zet alles op een rijtje. Dit vermindert je stresslevel en tegelijkertijd creëer je een overzicht voor jezelf.

Vaak zit je op je werk urenlang naar een scherm te staren, je ogen en hersenen kunnen hier erg vermoeid van raken. Zet daarom je scherm uit en ga bijvoorbeeld muziek luisteren, wat drinken. Of ga een goed boek lezen, dit verlaagt je hartslag en verlicht de spanning op je spieren. Heb je hier allemaal geen zin in, doe dan lekker een dutje tijdens je pauze!