Foto via: Yourlookbookmen

Druk zijn is onnodig

Het is waar, we leven in een maatschappij die steeds drukker, voller, aanweziger lijkt te worden. Dat is op zich geen probleem, maar hier dien je wel op een goede manier mee om te gaan. De kunst is om mee te gaan in de drukte, zonder er te erg door beïnvloed te worden. Druk zijn is niet erg, zolang je op bepaalde momenten ook kunt afschakelen en je rust kunt nemen.

De geschiedenis leert ons dat succes behaald kan worden zonder daar een 80-urige werkweek voor nodig te hebben. Neem Charles Dickens bijvoorbeeld, de beste man was meer tijd kwijt aan socializen, wandelen of gewoon helemaal niets doen, dan aan zijn werk. Als mensen als Dickens of Henri Poincaré (Wiskundige en wetenschapsfilosoof) het rustig aan konden doen, waarom wij dan niet?

Doe eens wat vaker helemaal niets MAN-MAN 2

Neem tijd om niets te doen

In de loop der jaren hebben we onszelf de verplichting opgelegd constant bezig te moeten zijn. Op ons werk willen we constant achter onze computer zitten of telefoontjes plegen, zonder daadwerkelijk te moeten. Het is een gewoonte geworden, zelfs eten doen we terwijl onze vingers aan het toetsenbord kleven. Er is nergens ruimte voor niets doen, terwijl dat wel degelijk zou moeten.

Als ons op school wordt geleerd dat een pauze, een moment van niets doen, bevorderend is voor je studie, waarom laten we dit dan volledig links liggen tijdens ons werkend leven? Het is belangrijk voor je geestelijke gesteldheid dat je rust neemt, maar ook voor je lichamelijke gezondheid. Een mens is tot veel in staat, maar overdrijven is nooit iemand beter van geworden.

Probeer jezelf iedere dag een aantal momenten van rust en ontspanning te gunnen, zo zul je zien dat het leven een stuk lekkerder verloopt. Als je klaar bent voor je rust, probeer je werkgever dan meteen even te overtuigen van een 6-urige werkdag en waarom dat veel beter is.