Het concept van dutjes doen tijdens het werk werd in de afgelopen jaren al opgepakt door bedrijven als Google en Facebook. Zij bieden de mogelijkheid aan hun personeel om tussen het werk door een dutje of powernap te doen in de daarvoor speciaal ontwikkelde ‘sleep pods’. Nu bevestigen dokters dat een dutje tussen het werk door jou dagelijkse productiviteit de boost kan geven die het nodig heeft.

dutje tijdens werk man man

Een kort dutje doen tussen het werken door verbetert de alertheid, productiviteit en zeker ook belangrijk: de allround happiness van werknemers. Misschien moet je dit je baas even laten lezen.

Er zijn al vele studies omtrent het slapen en korte dutjes doen gedaan. Een onderzoek door NASA suggereert dat een 40 minuten dutje de alertheid van astronauten aanzienlijk verbetert. Een powernap heeft niet enkel betrekking tot hoe we ons voelen, maar ook tot wat er gaande is binnen ons lichaam.

Maar wat is nou het perfecte moment van de dag om de voetjes op het bureau te leggen, die stoel in chill-modus te zetten en even lekker de ogen te sluiten? Ons lichaam heeft een zogenoemd Circadian Ritme. Na de lunch ervaart men het welbekende dipje. Dit is het beste moment om een dutje te doen. Het ideale moment is dus in het begin van de middag, na de lunch.

man man dutje doen productief

Echter, schuilt er ook een valkuil: Het is namelijk heel verleidelijk dat wanneer je lekker in je stoel achterover hangt uren te blijven slapen. Het is van belang dat de powernap KORT is, tussen de 20 en 30 minuten. Wanneer je langer slaapt zul je in je REM niveau 3 slaap komen, wat resulteert in een slapeloze nacht wanneer je eigenlijk wilt slapen.

Dus wat ga je doen? Na de lunch, collectief met je collega’s een dutje doen.