1. Het terrein waarop je de e-bike wil gebruiken

De manier waarop je een e-bike wil gebruiken speelt een belangrijke rol bij het bepalen welke het beste voor je is. Wil je er bijvoorbeeld rustig op rondfietsen, vaak door de sneeuw mee rijden, ermee mountainbiken of er vaak een kind op vervoeren? Voor al deze activiteiten kan je beter een verschillend model e-bike kopen. Kies dus een elektrische fiets die het beste is in wat belangrijk is voor jou.

2. Het type elektrische systeem

In elk land heb je verschillende regels voor wat een e-bike precies mag en niet mag. Over het algemeen is het idee dat je bij elke trap die je maakt automatisch elektrisch ondersteund wordt tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Deze limieten kunnen in andere landen nog wel eens anders liggen en ook de aandrijving kan verschillen per e-bike. Houd hier dus rekening mee.

E-bike

3. De motor van de e-bike

De motor kan zich bevinden in één van de wielen of in de kruk van de fiets. Bij e-bikes waarbij de motor in de kruk zit krijg je goede ondersteuning als je een heuvel oprijdt. Het nadeel van deze fiets is wel dat die best luidruchtig kan zijn in tegenstelling tot de fietsen met de motor in één van de wielen. Deze hoor je vrijwel niet maar ze geven wel weer minder goede ondersteuning bij heuvels. Uiteindelijk is het beste advies om op zoek te gaan naar een gerespecteerd merk.

4. De batterij

Een goede batterij is erg belangrijk. Naast dat je er een langere tijd op kan fietsen, kan die ook een stuk lichter zijn en kost het minder tijd om hem op te laden. Een goede batterij kan je daarnaast meerdere jaren gebruiken zonder hem te vervangen.

5. De range

De range draait erom hoelang je kan fietsen met één volledig opgeladen batterij. Natuurlijk hangt het af van onder andere de batterij, de snelheid, het terrein, je gewicht en het ondersteuningsniveau dat je kiest. Je moet zorgen dat de range van de fiets ruim boven de range zit die je over het algemeen nodig hebt, omdat de batterijduur alleen maar minder zal worden naarmate je hem meer gebruikt.

E-bike
Beeld: Rayvolt International

6. De kosten van de e-bike

Natuurlijk is je budget heel belangrijk om te bepalen wat je je kan veroorloven. E-bikes zijn namelijk gewoon heel duur. Ook als je een instapmodel koopt gaat het je behoorlijk wat geld kosten. Als je dus een kwalitatief goede e-bike wil, zal je dat wel in de portemonnee voelen.

7. E-bike kopen? Testrit maken!

Het misschien wel belangrijkste onderdeel, is het testen van verschillende e-bikes. Het gevoel tijdens het fietsen is ook heel belangrijk en daarom moet je er meerdere uitproberen. Neem dan ook niet genoegen met een e-bike waar je niet comfortabel op rondfietst.

Als jij dit lijstje goed doorneemt voor het kopen van je eerste e-bike, zal je goed voorbereid zijn en geen spijt krijgen van je aankoop!