Moet ik op de eerste date de rekening betalen?

Met al die dating apps is het tegenwoordig een stuk makkelijker om een date te scoren. Dat neemt niet weg dat jij jezelf wel goed moet voorbereiden voor een date en bepaalde fouten niet moet begaan als je een vrouw voor het eerst ontmoet. Met deze tips voor online daten kan je ook een stuk verder komen en daadwerkelijk die wel gewilde eerste date eruit halen. Maar oké, je bent op die eerste date, het gaat goed maar dan komt de ober met de rekening én daarbij komt de brandende vraag wie er gaat betalen? Moet je dan de rekening pakken en betalen voordat zij de kans krijgt? Of moet je splitten en meegaan met de ‘moderne cultuur’?

Als man wil je een gentleman zijn en voor de lady in question betalen, maar vrouwen willen tegenwoordig ook bijdragen als teken dat zij onafhankelijk zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Allebei logisch, maar dat kan wel voor wat ongemakkelijke situaties zorgen als je op de eerste date bent en het komt aan op betalen van de rekening. In het onderzoek van Gratisdatingtips vroegen zij aan 1201 mannen en vrouwen wat zij vonden. Daar kwam uit dat niet de man moet betalen, maar dat er gezamenlijk het liefst wordt betaald. 58 procent van de singles vonden dat de rekening gedeeld moet worden. Een traditionele 39 procent vindt dat de man moet betalen en drie procent vond dat de vrouw moet betalen.

eerste date betalen

Etiquette voor daten met een vrouw

De meerderheid wil dus wel dat de rekening gezamenlijk moet worden betaald, maar wat vinden vrouwen daar nou echt van? Uit een onderzoek van 2015 blijkt dat 44 procent van de vrouwen het eigenlijk helemaal niet leuk vindt als de man verwacht dat de vrouw meebetaalt. Ondanks dat vrouwen zichzelf als onafhankelijk en sterk zien, worden sommige traditionele etiquettes wel gewaardeerd. Voor sommige vrouwen is het zelfs een afknapper.

Wat moet je nou doen? Mocht je wat meer van de oude stempel houden, dan is het wel zo netjes om te betalen voor de vrouw. Zorg er wel voor dat je dit op een nette manier doet en niet laat overkomen alsof zij het niet zou kunnen. Je bent ten slotte wel een gentleman. Mocht je krap bij kas zitten, dan kan je altijd bedenken dat een goede eerste date niet veel geld hoeft te kosten.  Creativiteit, gezelligheid en simpele attente dingen kunnen je veel verder brengen dan een fancy diner ergens in een kasteel. De tweede date kan je altijd iets meer in het midden laten en is splitten wellicht een goede optie. Maar