Want door sommige maaltijden te eten gaat je productiviteit gegarandeerd omlaag tijdens het sporten. Zo is het natuurlijk verstandig om zoveel mogelijk eiwitten en magnesium te consumeren om je energielevel op te krikken.

En zo weten we allemaal wel dat het niet handig is om veel koolhydraten te nuttigen voordat je aan je work-out begint. Daarom zijn hier 5 maaltijden die je absoluut niet moet consumeren nét voor het sporten.

Deze vijf dingen moet je niet eten of drinken voordat je gaat sporten

1. Muesli- of energierepen

Een eiwitreep of energiereep speciaal voor sporters is een prima pre-workout snack, maar laat je niet verleiden door vóór het sporten een muesli of andere energiereep te nuttigen. Doordat er heel veel suiker in dat soort repen zit, is de energie die je ervan krijgt van korte duur. Suiker is namelijk een snelle energiebron, die ook weer snel is uitgewerkt. Dus ben je net mooi weg van de kade, kom je al gauw in een suiker dip waardoor je energielevel drastisch daalt. Om dan weer energie te krijgen moet je nog meer suiker innemen, maar dan ben je voor niks aan het sporten als je elke tien minuten een suiker bom naar binnen werkt.

mueslirepen slecht als pre-workout maaltijd

2. Groene bladgroenten en koolsoorten

Bladgroenten zoals andijvie, spinazie en veldsla en koolsoorten zoals broccoli zijn een echte no-go als maaltijd voordat je gaat sporten. Je lichaam verteert dat soort groenten namelijk niet zo snel, waardoor je tijdens het sporten last kan krijgen van je maaltijd. Zo kan je een opgeblazen gevoel krijgen en kan je last krijgen van winderigheid. Niet fijn voor jou, maar al helemaal niet fijn voor de mede-sporters die staan de pompen in de sportschool.

3. Gefrituurde snacks

Een echte killer voor je energielevel (en al helemaal voor je sixpack) is een maaltijd of snack uit de frituur. Natuurlijk weten we allemaal dat snackbarvoedsel je onwijs dik maakt, maar weet je ook waarom? Niet alleen door het vet dat in je snack zit word je dik, maar wat dacht je van al dat zout op die frietjes en kroketten. Door het zout op de maaltijd kan je je erg sloom voelen tijdens het sporten en vermindert het dus je productiviteit. Ook kan het zorgen voor uitdroging en dat kan zelfs gevaarlijk wanneer je veel zweet verliest en niet genoeg drinkt tijdens het sporten.

4. Pittige maaltijden

Door pittige of scherpe voedingsproducten te consumeren vóórdat je gaat sporten, kan het ervoor zorgen dat je spijsvertering wordt verstoord. Zo kan tijdens het sporten last krijgen van maag- of darmklachten. Je kan je ook moe en futloos voelen wanneer je spijsvertering in de war is. Pittig eten is trouwens niet de enige oorzaak waardoor je maag- of darmklachten kan krijgen. Ook kan dat een gevolg zijn van niet goed kauwen, te veel eten of het nuttigen van te veel noten en zaden vóór je sportmoment.

pittig eten ook niet doen

5. Koolzuurhoudende dranken

Frisdrank met prik kan ervoor zorgen dat je maagkrampen krijgt tijdens de training. Drankjes zoals Cola, sinas, cassis of een energiedrankje kan je dus beter even overslaan voordat je aan je work-out begint. En als je al geen last krijgt van maagkrampen, is het effect van koolzuurhoudende dranken dat je enorm gaat boeren ook niet echt fijn tijdens het sporten. En wil je toch een drankje met veel suikers zodat je met veel energie aan je training kan beginnen? Dan kan je een sportdrankje meenemen. En de meeste sportscholen hebben sinds kort allemaal een tap voor dit soort sportdrankjes waar je voor een klein bedrag per maand onbeperkt je flesje (met extra vitamines/eiwitten) kan bijvullen.