Een foto is vaak niet representatief voor de persoon

Voordat we het over een echte catfish gaan hebben, moeten we eerst wat andere taken tackelen. Het namelijk eerst van belang dat je begrijpt dat datingapps in de basis niet representatief is voor de persoon achter het account. Om te beginnen kiest iedereen – vanzelfsprekend – de beste foto’s van zichzelf om tentoon te stellen op een datingprofiel. Als je zelf weleens aan online dating bent begonnen en een account aan hebt gemaakt, dan kan je deze constatering ongetwijfeld beamen. Houd er dus allereerst rekening mee dat een date nooit als twee druppels water op zijn of haar foto’s zal lijken. Wees dus ook niet te kritisch op je date als deze niet een-op-een met de foto’s te rijmen zijn. Bovendien kan ook het zo zijn dat je date jou ook niet helemaal op je foto’s vindt lijken, precies vanwege hetzelfde principe.

 

Catfishing: wat moet je doen als je date écht niet op de foto’s lijkt?

Zoals we al eerder beschreven, kan het ook voorkomen dat je date totaal niet lijkt op zijn of haar foto’s. Sterker nog, het kan gaan om een ander persoon dan op de foto’s te zien is. In dat geval heb je te maken met een catfish: de persoon in kwestie heeft bewust andere foto’s gebruikt op zijn of haar datingprofiel en zodoende een nepaccount gecreëerd. Dit is natuurlijk, in tegenstelling tot de situatie die we hiervoor beschreven – wel reden om snel af te kappen. Als iemand zich online anders voordoet dat hij of zij is, duidt dat eigenlijk altijd op de aanwezigheid van een dubbele agenda. Iemand die liegt over zijn of haar uiterlijk, is hoogstwaarschijnlijk ook op andere gebieden niet te vertrouwen. Daarom is het verstandig dit niet te accepteren en de date vroegtijdig te beëindigen.

ze lijkt niet op foto's dating app profiel

Geef iemand een kans, tenzij je date je voorliegt

Het is dus belangrijk om onderscheid te maken tussen een catfish en een situatie waarin iemand gewoonweg zijn of haar meest voordelige foto’s heeft uitgezocht voor een goed profiel op de datingapp. In het eerste geval heb je alle recht om de date vroegtijdig af te kappen, maar in het tweede geval doe je er goed aan om iemand een kans te geven. Ook als je in eerste instantie misschien een beetje teleurgesteld bent in iemands uiterlijk, omdat de foto’s je een ander beeld gaven. Onthoud dat het innerlijk van je date (minstens) net zo belangrijk is als de buitenkant. Probeer daarom te letten op uitstraling in plaats van uiterlijk: je zult zien dat iemand met een prettige uitstraling met de minuut mooier wordt, ook als je in eerste instantie misschien op het uiterlijk wat hebt aan te merken.

Hoewel je natuurlijk moet voorkomen dat je zelf niet lijkt op de persoon op je foto’s, begrijpen we dat je de beste foto van jezelf wil selecteren. Lees ook onze tips voor een goede profielfoto.