Gemiddelde uitgaven aan een nieuwe auto

Uit een rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat de gemiddelde kale prijs van een nieuw verkochte auto in 2020 ongeveer € 28.000 bedroeg. Dat is zo’n € 10.000 lager dan de gemiddelde consumentenprijs, die lag namelijk op € 38.000. Dit is inclusief circa € 6.000 BTW en circa € 4.000 BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen). Daarnaast blijven we toch graag onze wagen aankleden met de nieuwste technische snufjes, waardoor het allemaal nog net wat comfortabeler en makkelijker rijden is. Maar ook iets duurder wordt.

 

Diesels zijn een stuk duurder geworden

De gemiddelde aanschafprijs van een auto met benzinemotor lag tot en met mei dit jaar op € 33.254 euro, die van een auto met dieselmotor kostte met € 64.851, bijna het dubbele ervan. De oorzaak daarvan is waarschijnlijk dat veel grote SUV’s voorzien zijn van een dieselmotor. En de SUV staat over het algemeen niet echt bekend als goedkope auto’s.

https://man-man.nl/goedkoopste-elektrische-autos-2022

Is de elektrische auto dan een goedkoper alternatief?

In Nederland roepen een aantal mensen dat het beter is voor het milieu als we met z’n allen het ov gebruiken, of op z’n minst met een elektrische wagen gaan rijden. Dit allemaal om de uitstoot te verminderen. Maar niet iedereen kan een elektrische auto betalen. De aanschafprijs die Nederlanders betaalden voor een nieuwe elektrische wagen ligt namelijk nog veel hoger dan bij auto’s met een benzinemotor. Het gaat om gemiddeld € 51.171.

Dan hebben we nog de waterstofauto’s, en die zijn nog duurder. Voor een auto met brandstofcel telden Nederlanders in de eerste vijf maanden van 2022 gemiddeld € 75.831 neer. Dat is dus nog wel even een flink verschil in kosten, zeker voor de ‘gewone’ Nederlander die dat niet zomaar even op kan hoesten. Zeker niet als je weet dat het bruto-inkomen van Jan Modaal € 40.000 per jaar bedraagt.