Wat is Chateau Bijstand?

De familie Meiland deed in 2007 mee aan Ik Vertrek en werd uiteindelijk in 2019 bekend door de razend populaire reality-serie Chateau Meiland. En daar hebben ze een aardig zakcentje mee weten te verdienen. De Meilandjes zijn nu echte BN’ers. Ondertussen zijn ze weer terug in Nederland en is het kasteel in Frankrijk verkocht. Tijd voor een nieuwe realityserie dus.

 

In Chateau Bijstand – duidelijk een woordspeling op hun originele programma – gaat de familie een maand van een bijstandsuitkering leven. Het programma is de opvolger van Effe Geen Cent Te Makken, waar onder andere de Frogers en de Roelvinkjes aan meededen.

Daarvoor gaan ze in een huis wonen dat iemand met een bijstandsuitkering zou kunnen betalen – wat al gauw niet waar bleek te zijn, de huur van het huis is namelijk 1.750 euro – en krijgen ze 1000 euro om het in te richten. De Mediacourant rekende uit dat als Erica en Martien Meiland echt in de bijstand zouden zitten, ze ongeveer €1.559 per maand zouden krijgen om van rond te komen. In totaal, dus niet per persoon. Dat zal even wennen zijn voor deze miljonairs.

De Meilandjes liggen onder vuur

Al vrij snel lag de familie Meiland onder vuur voor dit nieuwe programma. In eerste instantie vielen mensen op Twitter al over Erica Meilands duidelijk onwetendheid over de bijstand toen ze bij Radio 1 te gast was. “Dan krijg je zoveel kinderbijslag en zoveel uitkering, of weet ik het,” zei Erica in het interview. Later sloot ze af met: “ik vind het enig, maar die Martien en Maxime die gaan gek worden volgens mij”. Ja, armoede is natuurlijk echt enig. Ook satirekoning Arjen Lubach besteedde afgelopen week in zijn avondshow aandacht aan het nieuwe programma. Want wat voor deze BN’ers gewoon een maandje afzien is, is voor veel Nederlanders de harde werkelijkheid. De Meilandjes kunnen na het programma gewoon weer terug naar hun luxe leventje in een peperduur landhuis.

Hoeveel verdienen de Meilandjes per aflevering aan Chateau Bijstand?

Ja, precies weten we het niet, maar het is op zich niet heel moeilijk om te raden. Voor Chateau Meiland kregen ze namelijk zo’n 50.000 euro per aflevering. Gezien hun populariteit kunnen we ervan uitgaan dat het bedrag nu niet veel lager is. “Dan verdienen die armoedgraaiers per aflevering dus twee jaarinkomens van een alleenstaande moeder met twee kinderen,” zei Lubach in zijn nieuwe avondshow. Van het salaris van de familie Meiland voor het hele programma zouden dus heel wat gezinnen kunnen rondkomen. Voor zover dat lukt van een bijstandsuitkering, tenminste.