Een GMT horloge hoeft niet duur te zijn

Een GMT horloge is feitelijk niks anders dan een herenhorloge waarmee je de tijd kan aflezen in verschillende tijdzones. Zo’n horloge tijdens internationale reizen bijzonder goed van pas komen. Het goede nieuws is dan ook dat je niet alle financiële reserves hoeft aan te spreken om zo’n ding te kopen. Uiteraard geldt dat niet voor elk GMT horloge, want ook Rolex heeft er een in het assortiment. Het luxe merk was trouwens de allereerste met een GMT horloge in de vorm van de Rolex GMT Master.

 

Het Rolex ‘Pepsi’ horloge

De bijzondere eigenschappen van een GMT horloge heeft ook gelijk een belangrijk nadeel: ze zijn extreem gewild. Dat is niet iets van de laatste tijd. In 1954, toen Rolex de GMT Master op de markt bracht, werd het klokje zo populair dat de liefhebbers het liefkozend ‘Pepsi’ gingen noemen vanwege de kleuren. De populariteit en de naamsbekendheid van het merk hebben ervoor gezorgd dat je diep in de buidel moet tasten. Om het even helder te verwoorden, dat specifieke model heeft een officiële verkoopprijs van ruim 8.000 euro. In de meeste gevallen zul je er overigens een flink hoger bedrag voor moeten aftikken. Die behoorlijke hoge prijs zorgt er overigens wel voor dat de alternatieven steeds meer in trek komen en die doen het wat betreft de kwaliteit niet onder voor een Rolex uitvoering.

 

Bulgari Aluminium GMT

Om te beginnen hebben we de Bulgari Aluminium GMT. Het beroemde Italiaanse merk wat bekend staat om de luxe producten, is al langer een serieuze speler op de markt van het herenhorloge. Zo is de Octo Finissimo-horlogelijn bijzonder gewild en heeft het merk inmiddels vele hoogtepunten meegemaakt. Denk bijvoorbeeld aan zalen als de dunste minutenrepeater en ’s werelds dunste mechanische chronograaf.

De Bulgari Aluminium lijkt bijzonder onconventioneel vanwege het aanwezige  rubber en aluminium. Voor een high-end uurwerk is dat op z’n zachts gezegd, opvallend. Op zich is die materiaalkeuze wel goed te verklaren: het zorgt ervoor dat het horloge lekker licht en comfortabel is. De Bulgari Aluminium doet overigens wel erg zijn best om de vergelijking met de Rolex equivalent goed te doorstaan: het gebruikt dezelfde kleurstelling. Aan de andere kant heeft het klokje juist een bijzonder sportieve uitstraling, is het waterdicht tot 100 meter en is de kast krasbestendig. Voor zo’n 3.200 euro is het herenhorloge van jou.

 

Bell & Ross BR 03-93 GMT

Een ander waardig alternatief als een Rolex net even buiten je budget valt, is de Bell & Ross BR 03-93 GMT. Bij de Franse fabrikant Bell & Ross draait het om de luchtvaart en met een beetje goede wil zie je dat in het klokje terug. Zo doet het vierkante ontwerp van de kast erg veel denken aan het instrumentenpaneel van de cockpit van een vliegtuig.

De Bell & Ross BR 03-93 GMT maakt gebruik van de bekende Bell & Ross-formule – vierkante vormen met een heldere, duidelijke en leesbare wijzerplaat. Voeg hierbij de eveneens bekende GMT-functionaliteit toe, aangevuld met een bidirectionele 24 uursmarkering en voilà. Om het luxe karakter extra te benadrukken is de BR 03-93 GMT verkrijgbaar met een stevige kalfsleren band of naar wens met een zwarte synthetische band zodat het herenhorloge gelijk iets sportiever oogt. Dat zoiets goedkoop zal zijn kun je gerust vergeten, de prijs begint namelijk bij een bedrag van 3.400 euro.

 

Tudor Black Bay GMT

Het zustermerk van Rolex benoemen in deze lijst is wellicht logisch, maar niet zonder reden. Tudor mag dan misschien minder tot de verbeelding spreken, het is nog steeds een stuk vakmanschap wat je in je handen hebt. Het merk – ‘de Rolex van het volk’ – is een prima alternatief als de functionaliteit belangrijker is dan de naamsbekendheid. Vergis je overigens niet, het is nog altijd een van de favoriete merken onder verzamelaars en is aanmerkelijk goedkoper!

De Tudor Black Bay GMT gebruikt hetzelfde wat de Pepsi zo populair gemaakt heeft: de kleuren rood en blauw. Dat lijkt een weinig onderscheidend vermogen op te leveren, maar dankzij de zwarte wijzerplaat krijg je wel een extreem mooi herenhorloge. Sterker nog, met een beetje fantasie kan je stellen dat het een geslaagde mix is van de GMT-Master en de Submariner. Kijkend we naar de prijs, dan is dit eigenlijk wel een goede keus, je betaalt ‘slechts’ 3.145 euro voor de goedkoopste uitvoering.