Wat zijn de beste true crime documentaires op Netflix volgens IMDb?

Om iedereen die niet zo goed weet wat ze willen kijken een handje te helpen hebben we een lijst gemaakt, met daarin de 10 Netflix true crime documentaires en series die het hoogst scoren op het wereldwijd erkende beoordelingsplatform IMDb. De series die wij hier bespreken zijn niet weggelegd voor bangeriken. Dus doorlezen op eigen risico!

10. American Murderer: The Family Next Door

Iedereen hoort wel eens de buren vreemde geluiden maken en wuift het dan weg. Maar na het kijken van deze serie zal je er misschien toch iets langer bij stil staan. Het verhaal gaat over de in 2018 voorgekomen verdwijning van de 34 jaar oude Shanann Watts en haar twee jonge dochters in Colorado. Door middel van informatie uit socialmedia-posts, geluidsopnames, telefoongesprekken en sms-verkeer worden er steeds meer hartverscheurende details aan het licht gebracht. Dit geeft een heel goed beeld over de situatie en de onwerkelijke gebeurtenissen die zijn voorgekomen. Dikke aanrader!

 

7.2 IMDb-score van American Murderer: The Family Next Door

Rotten Tomatoes Tomatometer: 86%

Rotten Tomatoes Audience score: 76%

9. The Innocent Man

De true crime documentaire The Innocent Man van Netflix is gebaseerd op het in 2006 uitgebrachte boek: The Innocent Man: Murder and Injustice in a Small Town van John Grisham. De serie telt 6 afleveringen en onderzoekt de twee moorden op Debra Sue Carter en Donna Denice Haraway in Ada, Oklahoma in 1980. Er wordt ook gesproken over de foutieve veroordelingen en bekentenissen van de verdachten in de zaak.

Wie geloof jij op basis van het gegeven bewijs?

 

7.3 IMDb-score van The Innocent Man

Rotten Tomatoes Tomatometer: 74%

Rotten Tomatoes Audience score: 71%

8. Trial 4

Trial 4 vertelt het waargebeurde verhaal over Sean Ellis die als tiener onterecht naar de gevangenis moest voor het doodschieten van politieagent John J. Mulligan in 1993 in Boston, de Verenigde Staten.

Het aangrijpende verhaal beslaat 8 afleveringen en volgt Ellis in zijn strijd voor vrijheid terwijl hij in afwachting is voor een mogelijk vierde proces waarin hij het systematische racisme en de corruptie in het Amerikaanse strafrechtelijke systeem probeert bloot te leggen.

Ook benieuwd naar de strijd van Sean Ellis? Kijk dan Trial 4 op Netflix.

 

7.4 IMDb-score van Trial 4

Rotten Tomatoes Tomatometer: 100%

Rotten Tomatoes Audience score: 91%

7. I Am A Killer

Ooit benieuwd geweest wat je moet doen om in de beruchte Amerikaanse dodencel te belanden? Dan moet Netflix serie I Am a Killer bovenaan je lijst van true crime documentaires staan.

In “I Am a Killer” worden verschillende verhalen vertelt over criminelen die op de doodstraf wachten. De criminelen krijgen via deze serie de kans om hun verhaal te vertellen. Het ene verhaal is nog aangrijpender en verontrustender dan de andere en je kan de moordenaars recht in hun ogen aankijken terwijl zij het vertellen.

 

7.4 IMDb-score van I Am A Killer

Rotten Tomatoes Tomatometer: 84%

Rotten Tomatoes Audience score: –

6. Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer

Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer is een vierdelige miniserie over de seriemoordenaar, kidnapper, kindermisbruiker en inbreker Richard Ramirez. Deze beroepspsychopaat was werkzaam van juni 1984 tot augustus 1985. In deze periode brak hij bij mensen in waarna hij zijn slachtoffers seksueel misbruikte en vermoordde.

Hij wordt ervan beschuldigd minimaal 14 mensen vermoord te hebben, en nog eens 24 gemarteld en misbruikt te hebben.

De serie vertelt het verhaal over zijn “opvoeding,” misdaden en arrestatie na een jaar lang spoorloos te zijn geweest.

 

7.5 IMDb-score van Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer

Rotten Tomatoes Tomatometer: 73% 

Rotten Tomatoes Audience score: 81%

5. Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist

De vierdelige true crime documentaire Evil Genius van Netflix gaat over de dood van Brian Wells, een spraakmakend incident die vaak de “pizza bomber” case wordt genoemd. De serie vertelt het verhaal van een pizzabezorger die een bank berooft met een bom om zijn nek, en de FBI-zoektocht naar de daders.

 

7.5 IMDb-score van Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist

Rotten Tomatoes Tomatometer: 80%

Rotten Tomatoes Audience score: 81%

4. The Devil Next Door

De meeslepende documentaire The Devil Next Door gaat over John Demjanjuk, die beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden- en misdaden tijdens zijn tijd als bewaker van een Nazi-vernietigingskamp in de Tweede Wereldoorlog. De serie volgt de rechtszaken van “Ivan the Terrible,” die door Amerika werd uitgezet naar Israël en daar op publieke wijze werd aangeklaagd en vervolgd als oorlogscrimineel.

Benieuwd of de beschuldigingen waar zijn? Zet dan maar snel Netflix aan.

 

 

7.6 IMDb-score van The Devil Next Door

Rotten Tomatoes Tomatometer: 91%

Rotten Tomatoes Audience score:  84%

3. Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes bevat het belangrijkste van meer dan 100 uur aan interviews en gearchiveerd beeldmateriaal van de beruchte Amerikaanse seriemoordenaar Ted Bundy. Hij heeft bekend maar liefst 30 moorden gepleegd te hebben in zeven verschillende staten, maar wordt verdacht van heel wat meer moorden. Het is één van de best aangeschreven true crime documentaires die op Netflix te vinden is.

In de true crime documentaire op Netflix worden ook familie, vrienden, slachtoffers en politieagenten geïnterviewd die nog meer lading geven aan de serie.

Joe Berlinger de bedenker en regisseur van de serie heeft na de serie ook de film “Extremely Wicked, Schockingly Evil and Vile” uitgebracht met in de hoofdrol Zac Efron als Ted Bundy.

 

7.8 IMDb-score van Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes

Rotten Tomatoes Tomatometer: 56%

Rotten Tomatoes Audience score: 76%

2. Don’t F*** With Cats: Hunting an Internet Killer

Dierenliefhebbers opgelet. Een van de meest bizarre en pakkende true crime series ooit gemaakt is zeker geen lichthartige. Deze serie vertelt het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal van de online klopjacht van een internetgroep op Canadees Luca Magnotta nadat er een paar verontrustende en zeer dieronvriendelijke video’s op het internet verschenen. Stukje bij beetje weet de internetgroep steeds meer informatie te vinden, en vindt tijdens dit proces nog veel duisterdere geheimen dan dierenmishandeling.

 

8.0 IMDb-score van Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer

Rotten Tomatoes Tomatometer: 67%

Rotten Tomatoes Audience score: 78%

1. Making a Murderer

En zoals altijd met een top-10 kan er maar één de beste zijn. In dit geval is dat Making a Murderer. Deze serie wordt vaak gezien als de serie die bij mensen de interesse in het true crime genre heeft aangewakkerd en is dan ook een echte aanrader voor iedereen die hem nog niet gezien heeft. Deze tiendelige serie duikt diep in het verhaal van Steven Avery, een man die 18 jaar onterecht in de gevangenis heeft gezeten voor de moord op Perry Beerntsen. Hij was in 2003 vrijgekomen, om twee jaar daarna weer voor een moord opgepakt te worden samen met zijn neefje Brendan Dessay. Hij heeft ook voor deze moord altijd zijn onschuldigheid gepleit.

Is Steven schuldig zoals wordt beweerd? Of is er enorm complot om hem erin te luizen? Er is maar één manier om erachter te komen… namelijk met een bak popcorn voor de buis.

En als de 10 afleveringen niet genoeg zijn, is er altijd nog Making a Murderer: Part 2. Hierin kan je het vervolg van het eerste deel zien.

 

8.6 IMDb-score van Making a Murderer

Rotten Tomatoes Tomatometer: 84%

Rotten Tomatoes Audience score: 98%